Skip to main content

Werknemer stemt niet in met een gestelde voorwaarde: bye bye transitievergoeding na twee jaar ziekte!

26 februari 2021

Wat was er aan de hand? Nadat de Hoge Raad de Xella-beslissing heeft gewezen stuurt de werkgever een brief aan de werknemer die twee jaar ziek is geweest en een slapend dienstverband heeft. De strekking van de brief is dat de werkgever voorstelt om het dienstverband te beëindigen en de transitievergoeding aan de werknemer te betalen. Een concept-voorstel is bijgevoegd. Daarin staat o.a. als voorwaarde genoemd dat de transitievergoeding aan de werknemer wordt toegekend onder de voorwaarde dat de werkgever volledige compensatie van het UWV ontvangt.

De werknemer heeft niet ingestemd met het voorstel, vanwege de genoemde voorwaarde. De werkgever was niet bereid om afstand te doen van de voorwaarde. Ook nadat de gemachtigde van de werknemer een concept-dagvaarding aan de werkgever had voorgelegd bleef de werkgever vasthouden aan de voorwaarde dat zij de transitievergoeding weer van het UWV gecompenseerd zou krijgen.

Partijen komen er niet uit. In de tussentijd trad de WAB in werking, wat tevens een andere rekenmethode voor de transitievergoeding betekende. Waar de transitievergoeding eerst € 9.316,55 bruto bedroeg, was dat voor de werknemer met ingang van 1 januari 2020 nog maar € 5.075,62 bruto. Overigens heeft de werkgever nog wel dat bedrag voorgesteld en de voorwaarde weggelaten, maar ook daarmee stemde de werknemer niet in.

In de procedure die volgt stelt de werknemer zich op het standpunt dat de werkgever schadevergoeding moet betalen van € 9.316,55 bruto op grond van goed werkgeverschap, dan wel wanprestatie. Volgens de werknemer heeft de werkgever zich niet als goed werkgever gedragen door aan het beëindigingsvoorstel de voorwaarde zoals hiervoor genoemd te verbinden. De kantonrechter geeft de werknemer geen gelijk. De Xella-beslissing betekent niet dat de werkgever ongeclausuleerd de transitievergoeding moet toekennen. Integendeel. De gedachte van compensatie is juist ook dat de werkgever niet én het loon tijdens ziekte doorbetaald én de transitievergoeding moet ophoesten.

De werkgever mocht deze voorwaarde dan ook stellen en heeft daarmee niet de norm van goed werkgeverschap geschonden.

Gepubliceerd op LinkedIn op 26 februari 2021

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheid
16 april 2024

Law Talk 95: Special met Natascha Schenk: over jobcarving en de verplichting om een passende functie te creëren

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk gaan mr. Pascal Willems en "special guest" mr. Natascha Schenk in op de vraag…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
12 april 2024

Dilemma vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEW𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐭 𝐨𝐩 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐜𝐡𝐨𝐨𝐥 𝐦𝐞𝐭 𝐣𝐨𝐧𝐠𝐞 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧. 𝐄𝐞𝐧 𝐤𝐢𝐧𝐝 𝐬𝐭𝐞𝐩𝐭 𝐭𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐡𝐚𝐚𝐫 𝐚𝐚𝐧 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐥𝐞𝐭𝐬𝐞𝐥 𝐡𝐞𝐞𝐟𝐭. 𝐇𝐚𝐝…