Skip to main content

(Ex)werkgevers opgelet: controleer beslissingen goed!

10 november 2021

Uit een recent gepubliceerde kwestie blijkt maar weer dat het erg belangrijk is dat ex-werkgevers beslissingen van het UWV ten aanzien van Ziektewetuitkering en WIA uitkeringen goed controleren. In de kwestie die bij de Centrale Raad voor Beroep voorlag betrof het een werkneemster die ziek was geweest, maar in november 2018 hersteld uit dienst is gegaan. In juni 2019 maakt de werkneemster met terugwerkende kracht aanspraak op een Ziektewetuitkering en het UWV honoreert dit waardoor de financiĆ«le risico’s bij de ex-werkgever, een eigenrisicodrager, komen te liggen.

In bezwaar en beroep vangt de ex-werkgever bot, maar de Centrale Raad voor Beroep is kritischer. De verzekeringsartsen hebben ten tijde van de beoordelingen op 23 augustus 2019, 23 oktober 2019 en 15 juni 2020 geen beschikking gehad over medische informatie van behandelaars of van de bedrijfsarts. Het dossier bevat geen medische informatie die ziet op de geclaimde psychische klachten van ex-werkneemster over de periode van 24 september 2018, de datum waarop ex-werkneemster hersteld is gemeld, tot 11 augustus 2019, de ingangsdatum van de WIA-uitkering van ex-werkneemster. Hoewel een verzekeringsarts in beginsel bevoegd is om op grond van eigen bevindingen, dossieronderzoek en anamnese tot een zelfstandig oordeel te komen, volgt uit de rapporten van de verzekeringsartsen een onvoldoende inzichtelijk en consistente onderbouwing voor het standpunt dat ex-werkneemster per 13 augustus 2017 doorlopend ongeschikt was voor haar maatgevende arbeid in de functie van sociotherapeut.

Het UWV nam hier wel heel makkelijk aan dat de ex-werkneemster onafgebroken arbeidsongeschikt is geweest. Bij deze beslissing zal ongetwijfeld een rol spelen dat het UWV het financiƫle risico zo eenvoudig bij de ex-werkgever kon neerleggen. Het is daarom ook belangrijk dat je als (ex-)werkgever kritisch kijkt naar beslissingen van het UWV. Klopt er iets niet, maak dan tijdig bezwaar.

Gepubliceerd op LinkedIn, 10 november 2021

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenPascal WillemsPatricia Weijmans
6 juni 2023

Law Talk 76: Passende arbeid wordt bedongen arbeid volgens de CRvB

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Patricia Weijmans de uitspraak van de Centrale Raad…
AlgemeenArbeidsrechtLeon Toonen
1 juni 2023

Wat te doen als werkgever in geval van melding grensoverschrijdend gedrag?!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe aandacht voor en meldingen van grensoverschrijdend gedrag zijn toegenomen. Toch is er bij werkgevers nog veel onbekendheid hoe nu…