Skip to main content

(Ex)werkgevers opgelet: controleer beslissingen goed!

10 november 2021

Uit een recent gepubliceerde kwestie blijkt maar weer dat het erg belangrijk is dat ex-werkgevers beslissingen van het UWV ten aanzien van Ziektewetuitkering en WIA uitkeringen goed controleren. In de kwestie die bij de Centrale Raad voor Beroep voorlag betrof het een werkneemster die ziek was geweest, maar in november 2018 hersteld uit dienst is gegaan. In juni 2019 maakt de werkneemster met terugwerkende kracht aanspraak op een Ziektewetuitkering en het UWV honoreert dit waardoor de financiΓ«le risico’s bij de ex-werkgever, een eigenrisicodrager, komen te liggen.

In bezwaar en beroep vangt de ex-werkgever bot, maar de Centrale Raad voor Beroep is kritischer. De verzekeringsartsen hebben ten tijde van de beoordelingen op 23 augustus 2019, 23 oktober 2019 en 15 juni 2020 geen beschikking gehad over medische informatie van behandelaars of van de bedrijfsarts. Het dossier bevat geen medische informatie die ziet op de geclaimde psychische klachten van ex-werkneemster over de periode van 24 september 2018, de datum waarop ex-werkneemster hersteld is gemeld, tot 11 augustus 2019, de ingangsdatum van de WIA-uitkering van ex-werkneemster. Hoewel een verzekeringsarts in beginsel bevoegd is om op grond van eigen bevindingen, dossieronderzoek en anamnese tot een zelfstandig oordeel te komen, volgt uit de rapporten van de verzekeringsartsen een onvoldoende inzichtelijk en consistente onderbouwing voor het standpunt dat ex-werkneemster per 13 augustus 2017 doorlopend ongeschikt was voor haar maatgevende arbeid in de functie van sociotherapeut.

Het UWV nam hier wel heel makkelijk aan dat de ex-werkneemster onafgebroken arbeidsongeschikt is geweest. Bij deze beslissing zal ongetwijfeld een rol spelen dat het UWV het financiΓ«le risico zo eenvoudig bij de ex-werkgever kon neerleggen. Het is daarom ook belangrijk dat je als (ex-)werkgever kritisch kijkt naar beslissingen van het UWV. Klopt er iets niet, maak dan tijdig bezwaar.

Gepubliceerd op LinkedIn, 10 november 2021

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheid
16 april 2024

Law Talk 95: Special met Natascha Schenk: over jobcarving en de verplichting om een passende functie te creΓ«ren

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk gaan mr. Pascal Willems en "special guest" mr. Natascha Schenk in op de vraag…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
12 april 2024

Dilemma vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEW𝐞𝐫𝐀𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐫𝐀𝐭 𝐨𝐩 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐜𝐑𝐨𝐨π₯ 𝐦𝐞𝐭 𝐣𝐨𝐧𝐠𝐞 𝐀𝐒𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧. π„πžπ§ 𝐀𝐒𝐧𝐝 𝐬𝐭𝐞𝐩𝐭 𝐭𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐑𝐚𝐚𝐫 𝐚𝐚𝐧 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐀𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 π₯𝐞𝐭𝐬𝐞π₯ 𝐑𝐞𝐞𝐟𝐭. π‡πšπ…