Compensatie transitievergoeding “ten titel” van schadevergoeding

Dat een transitievergoeding bij ontslag van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker gecompenseerd wordt door het UWV, is inmiddels wel bekend. Hierover hebben we al meerdere berichten geschreven.

Tot voor kort was echter nog onzeker of UWV ook een transitievergoeding compenseerde als die door de rechter “ten titel” van schadevergoeding was toegekend aan de werknemer. Dit speelt met name als de werkgever niet wil meewerken aan de beëindiging van de arbeidsovereenkomst van de langdurig zieke werknemer en de werknemer dan de werkgever aansprakelijk stelt voor het mislopen van de transitievergoeding. De rechter kan dan, als die vindt dat de werkgever had moeten meewerken, de werkgever veroordelen tot betaling van een schadevergoeding die gelijk is aan de misgelopen transitievergoeding.

Veelal werd gedacht dat als de rechter die vordering toekende, er geen compensatie mogelijk was omdat de rechter de vergoeding toekent als “schadevergoeding” en niet als “transitievergoeding”, ook al is de hoogte van de schadevergoeding gelijk aan die van de transitievergoeding. Op het eerste gezicht misschien een nuance maar juridisch wel heel belangrijk, want de transitievergoeding wordt in dat geval “ten titel” van schadevergoeding toegekend en uitgekeerd. En dan keert het UWV geen compensatie uit, zo leerde de ervaring in de praktijk.

Recent is het ons echter gelukt om met succes bezwaar aan te tekenen tegen een afwijzend besluit van het UWV. Het UWV was het met ons in bezwaar eens dat ook in dit soort gevallen, waarin de werkgever achteraf toch de transitievergoeding moet betalen ten titel van schadevergoeding, de werkgever recht heeft op compensatie.

Het gevolg: de werkgever ontving alsnog compensatie van bijna € 34.000,00. Een mooi resultaat.

Gepubliceerd op LinkedIn, 9 juni 2021

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtLeon Toonen
8 december 2022

Nieuwe ziekteperiode van 104 weken na 4 weken werken?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHet schrikbeeld van iedere werkgever. Heb je al gedurende langere tijd het loon van een zieke werknemer doorbetaald, moet je…
AlgemeenAnnemarie BussePascal Willems
6 december 2022

Law Talk 56: Diepslapers en semi-diepslapers? Wakker worden!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Annemarie Busse en mr. Pascal Willems de 2 uitspraken van de Hoge…