Skip to main content

Komt er ooit nog duidelijkheid over werken als/met ZZP’er?

1 oktober 2021

Met de alweer zevende voortgangsbrief heeft de demissionaire minister Koolmees de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken en de vervolgstappen met betrekking tot het ‘werken als zelfstandige’. De brief bevat twee belangrijke onderwerpen: de verlenging van het zogenaamde Handhavingsmoratorium en de eerste bevindingen van de pilot met de webmodule. Over beide onderwerpen schreven wij al eerder (pilot webmodule en handhaving).

Voor de zoveelste keer – eerlijk gezegd zijn we de tel kwijtgeraakt – wordt het ‘DBA Handhavingsmoratorium’ verlengd. Of nou ja, zoals de minister het nu heeft verwoord loopt het moratorium niet af per 1 oktober 2021, maar loopt het tot minimaal 1 oktober 2021 en blijft dat ook zo in afwachting van verdere besluitvorming. Die verdere besluitvorming is bij een volgend kabinet neergelegd, zodat duidelijk is dat verdere besluitvorming nog wel even zal duren én dus nooit voor 1 oktober 2021 kan plaatsvinden. Een nieuwe datum is dus niet meer genoemd, het moratorium loopt nu dus voor onbepaalde tijd.

Goed om te weten is dat het handhavingsmoratorium in de tussentijd wel wat is gewijzigd. Eerder was het zo dat de Belastingdienst alleen ‘kwaadwillendheid’ bestrafte (door middel van correcties/naheffingen en eventueel het opleggen van boetes). Onder het geldende moratorium mag de Belastingdienst handhaven wanneer aangetoond kan worden dat sprake is van kwaadwillendheid óf – en dat is dus gewijzigd – wanneer aanwijzingen van de Belastingdienst niet binnen een redelijke termijn worden opgevolgd. Dit zou dus tot wat meer handhaving kunnen leiden.

Met betrekking tot de pilot met de webmodule is gebleken dat gemiddeld in 28% van de gevallen de uitkomst ‘indicatie buiten dienstbetrekking’ wordt gegeven en in 33,9% van de gevallen de uitkomst ‘indicatie dienstbetrekking’. In 9,7% is er mogelijk sprake van een fictieve dienstbetrekking en in 28,4% van de gevallen was er geen oordeel mogelijk op basis van de webmodule. Dat zou betekenen dat opdrachtgevers en opdrachtnemers kritisch naar hun contracten moeten kijken en wellicht de samenwerking zouden moeten aanpassen. De webmodule blijft voorlopig als voorlichtingsinstrument bestaan. Het nieuwe kabinet zal te zijner tijd moeten besluiten welke verdere stappen worden genomen rond het werken als zelfstandige. Wordt vervolgd!

Gepubliceerd op LinkedIn, 1 oktober 2021.

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
3 mei 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐭𝐞𝐥 𝐣𝐞 𝐡𝐞𝐛𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐢𝐧 𝐝𝐢𝐞𝐧𝐬𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐀 𝐞𝐧 𝐣𝐞 𝐛𝐢𝐞𝐝𝐭 𝐡𝐞𝐦 𝐞𝐞𝐧 𝐧𝐢𝐞𝐮𝐰𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤𝐞 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐨𝐯𝐞𝐫𝐞𝐞𝐧𝐤𝐨𝐦𝐬𝐭 𝐚𝐚𝐧 𝐯𝐨𝐨𝐫…
AlgemeenArbeidsrechtVera Voogt-Prijn
2 mei 2024

Inschakelen politie door werkgever tijdens re-integratie ernstig verwijtbaar?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEEen zieke werknemer kan elke ondernemer overkomen. De focus ligt dan op herstel en re-integratie en daarvoor wil je je…