Skip to main content

Werknemer wil alleen meewerken aan mediation als voor haar geen geheimhouding geldt?!

5 juli 2024

Mediation is een belangrijk instrument bij conflicten op de werkvloer. Soms kan een werkgever zelfs niet anders dan mediation inzetten. Wat doe je als een werknemer eisen stelt aan deelname? Bijvoorbeeld doordat zij aangeeft alleen te mediaten zonder dat geheimhouding wordt afgesproken?

In een recente zaak van de rechtbank Noord-Holland was werknemer sinds 1 augustus 2020 in dienst bij werkgever. Op 18 november 2021 viel zij uit wegens ziekte. De bedrijfsarts adviseerde partijen meermaals mediation. Werknemer wilde echter slechts mediation zonder geheimhouding. De werkgever wees dit in eerste instantie af, maar stemde uiteindelijk in met een beperkte geheimhouding. In de maanden daarna hadden partijen overleg over de invulling van het mediationtraject. Op 9 november 2023 legde het UWV een loonsanctie op, omdat de werkgever ‘prikkelende maatregelen’ had moeten nemen omdat mediation uitbleef. Hierop zegt de werkgever de loonstop aan, voor het geval de mediation niet van start zou gaan. Het loon wordt gestopt op 15 januari 2024. Partijen hebben contact gehad met zes externe mediators/bemiddelaars, maar geen van hen kon instemmen met de aangepaste geheimhoudingsafspraken die de werknemer wenste.

De werknemer start vervolgens een procedure en vordert opheffing van de loonstop. Het oordeel van de kantonrechter is dat werknemer onvoldoende heeft meegewerkt aan mediation. Mediation moet zonder voorafgaande voorwaarden kunnen beginnen. Vanaf het begin stelde werknemer echter voorwaarden die verder gingen dan alleen de geheimhouding. Dit was niet werkbaar, waardoor mediators/bemiddelaar één voor één afhaakten. De werkgever heeft de loonstop vervolgens correct voorafgaand aangezegd. Gezien het langdurige conflict en de eerdere inspanningen om mediation te starten, was de werkgever niet verplicht verdere vertraging in het re-integratietraject te accepteren. Er is daarom geen grond voor opheffing van de loonstop. De kantonrechter wijst de loonvordering van werkneemer dan ook af.

De kantonrechter onderstreept hiermee hoe cruciaal geheimhouding is in mediation. Het is essentieel dat beide partijen vrijuit kunnen spreken, zonder angst voor de gevolgen. Heb je een werknemer die eisen stelt aan mediation? We sparren graag met je over de vraag of dergelijke voorwaarden wel toegestaan zijn!

Gepubliceerd op LinkedIn, 5 juli 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtVera Voogt-PrijnZiekte en verzuim
12 juli 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEStel: jouw werknemer is ziek. Moet je per se een bedrijfsarts inschakelen of mag je ook een arboarts inschakelen? In…
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
11 juli 2024

Onze eerste WVO-er met WVO strandlaken is weer terug van vakantie 😎🌞🏖 !

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEVier weken geleden vroegen wij jullie hoe ver WVO Advocaten deze zomer zou komen. Op welk (onbewoond) eiland jullie je…