Skip to main content

Werkgevers en vakbonden sluiten akkoord over thuiswerken: meer zeggenschap personeel

1 april 2022

Wie op ons event in oktober was kan het zich misschien nog herinneren. Werknemers hebben weinig mogelijkheden om thuis te werken juridisch af te dwingen. De Wet werken waar je wilt zou dat mogelijk wijzigen, maar het is maar de vraag of die wet er echt komt. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk heeft de Tweede Kamer namelijk negatief geadviseerd over het wetsvoorstel.

Het Adviescollege zag het nut en de noodzaak van het wetsvoorstel niet in, omdat het niet duidelijk is wat precies het huidige probleem is bij verzoeken om aanpassing van de arbeidsplaats. Het is volgens het Adviescollege dan ook beter om werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek te laten gaan, zodat eventuele problemen rondom flexibel en hybride werken beter kunnen worden opgelost. Het Adviescollege adviseerde daarom te kiezen voor een voorlichtingscampagne en andere beΓ―nvloedingsinstrumenten dan wetgeving.

Maar daar eindigt het (toch) niet. Dat zijn vakbonden en werkgevers inmiddels overeengekomen. Zij adviseren het kabinet om werknemers toch wettelijk meer zeggenschap te geven over waar ze werken. Werkgevers houden daarbij wel het laatste woord. Dit staat in een advies van de Sociaal-Economische Raad – het overlegorgaan van werkgevers en werknemers – over de toekomst van hybride werken, dat vandaag wordt gepubliceerd.

Overigens is onderdeel van het advies ook om verschillende fiscale regelingen nog eens goed tegen het licht te houden. De thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag is niet langer toereikend vanwege de snel stijgende prijzen.

Gepubliceerd op LinkedIn: 1 april 2022

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheid
16 april 2024

Law Talk 95: Special met Natascha Schenk: over jobcarving en de verplichting om een passende functie te creΓ«ren

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk gaan mr. Pascal Willems en "special guest" mr. Natascha Schenk in op de vraag…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
12 april 2024

Dilemma vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEW𝐞𝐫𝐀𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐫𝐀𝐭 𝐨𝐩 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐜𝐑𝐨𝐨π₯ 𝐦𝐞𝐭 𝐣𝐨𝐧𝐠𝐞 𝐀𝐒𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧. π„πžπ§ 𝐀𝐒𝐧𝐝 𝐬𝐭𝐞𝐩𝐭 𝐭𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐑𝐚𝐚𝐫 𝐚𝐚𝐧 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐀𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 π₯𝐞𝐭𝐬𝐞π₯ 𝐑𝐞𝐞𝐟𝐭. π‡πšπ…