Skip to main content

Wat brengt 2024 voor het arbeidsrecht?

4 januari 2024

Allereerst namens WVO advocaten de beste wensen voor 2024!

We weten natuurlijk niet welke interessante arbeidsrechtelijke jurisprudentie er dit jaar zal verschijnen en er is wetgeving over diverse arbeidsrechtelijke onderwerpen in voorbereiding (bijvoorbeeld over zelfstandigen en flexibele arbeidscontracten). Ook volgt er mogelijk dit jaar een verplichting voor werkgevers om een vertrouwenspersoon in te stellen en bestaat de mogelijkheid dat de overheid gaat toezien op de aanwezigheid en toepassing van een wervings- en selectiebeleid van werkgevers om discriminatie te voorkomen (door middel van een wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs). De arbeidsrechtelijke wijzigingen voor 2024 die vaststaan, hebben we op een rij gezet.

  • Invoering van het wettelijk minimum uurloon: Per 1 januari 2024 kennen we een wettelijk minimumuurloon. Vaste minimum maand-, week- en daglonen zijn er per 2024 niet meer. De hoogte van het wettelijk minimumuurloon is gebaseerd op een werkweek van 36 uur, met het minimummaandloon zoals dat voorheen gold. Mogelijk heeft dit gevolgen voor de lonen binnen uw organisatie.
  • Verhoging maximale transitievergoeding: De maximale transitievergoeding gaat van € 89.000,00 bruto (2023) naar € 94.000,00 bruto (of natuurlijk een jaarsalaris als dat hoger is).
  • Wet Normering Topinkomens (WNT): Het algemeen bezoldigingsmaximum voor de WNT gaat van € 223.000,00 bruto (2023) naar € 233.000 bruto.
  • Wet Bescherming Klokkenluiders: Zoals we eerder al in een blog lieten weten, geldt de Wet Bescherming Klokkenluiders vanaf 17 december 2023 voor alle werkgevers met tenminste 50 werknemers. Per voornoemde datum zijn werkgevers met tenminste 50 werknemers verplicht om een klokkenluidersregeling te hebben. Interesse? Bekijk ons WVO-pakket (Werken in een Veilige Omgeving).
  • Bijhouden CO2-uitstoot werknemers: Grote werkgevers (met meer dan 100 werknemers) moeten vanaf 1 juli 2024 jaarlijks gegevens aan de overheid gaan aanleveren over het woon-werk verkeer en het zakelijke verkeer van werknemers.

Fiscale wijzigingen, veranderingen op het gebied van sociaal zekerheidsrecht en pensioen technische veranderingen hebben we in het overzicht hierboven niet meegenomen. Heeft u hierover een specifieke vraag, neem dan contact met ons op.

Gepubliceerd op LinkedIn, 4 januari 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtPascal Willems
11 juni 2024

Law Talk 99: Niet reageren op verzoek om vast contract = vast contract

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Annemarie Busse allereerst de uitspraak van de rechtbank…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
7 juni 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐉𝐨𝐮𝐰 𝐦𝐞𝐝𝐞𝐰𝐞𝐫𝐤𝐞𝐫 𝐡𝐞𝐞𝐟𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐛𝐞𝐩𝐚𝐚𝐥𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝 𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐳𝐨𝐞𝐤𝐭 𝐬𝐜𝐡𝐫𝐢𝐟𝐭𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐨𝐦 𝐡𝐚𝐚𝐫 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐨𝐦 𝐭𝐞 𝐳𝐞𝐭𝐭𝐞𝐧 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐨𝐧𝐛𝐞𝐩𝐚𝐚𝐥𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝.…