Skip to main content

Het is tijd voor een Klokkenluidersregeling!

23 november 2023

Werkgevers let op: vóór 17 december 2023 zijn werkgevers met 50 tot 250 werkzame personen verplicht te beschikken over een (aangepaste) klokkenluidersregeling.

Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming klokkenluiders in werking getreden die is gebaseerd op een EU-richtlijn ter bescherming van klokkenluiders.

Interne meldprocedure

Werkgevers moeten een interne meldprocedure inrichten conform de nieuwe wettelijke eisen. Beschikt een werkgever al over een klokkenluidersregeling, dan moet deze mogelijk worden aangepast. De verplichting tot het inrichten van een interne meldprocedure geldt niet voor de meeste werkgevers met minder dan 50 werkzame personen, tenzij het gaat om een speciaal type organisatie.

Website ministerie van Binnenlandse Zaken

Op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken is veel informatie te vinden over de verplichting voor werkgevers. Zo wordt een toolkit verschaft met materialen die kunnen worden gebruikt voor de communicatie richting werknemers. Ook is op de website een checklist te vinden waarin is opgenomen wat een werkgever inhoudelijk moet vastleggen in de meldprocedure en met welke eisen verder rekening moet worden gehouden.

Betrek de ondernemingsraad!

Belangrijk bij het wijzigen of opstellen van een klokkenluidersregeling is het betrekken van de ondernemingsraad. De ondernemingsraad heeft namelijk een instemmingsrecht bij het vaststellen, wijzigen of intrekken van ‘een procedure voor het omgaan met het melden van een vermeoden van een misstand, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet bescherming klokkenluiders’. Wordt de klokkenluidersregeling vastgesteld of gewijzigd zonder instemming van de ondernemingsraad, dan is dit besluit nietig indien de ondernemingsraad schriftelijk een beroep op de nietigheid doet. Alle reden dus om de ondernemingsraad tijdig te betrekken.

Gratis modellen

Op internet zijn diverse modellen te vinden. Zo heeft de Sticthing van de Arbeid een gratis model gemaakt met toelichting. Ook veel brancheorganisaties stellen gratis modellen ter beschikking. Voor de zorgbranche is het model hier te vinden.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig om de beschikbare modellen te laten aansluiten bij uw organisatie? Of heeft u hulp nodig bij de communicatie met de ondernemingsraad? Wij helpen u graag!

Gepubliceerd op LinkedIn, 23 november 2023

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
21 juni 2024

Dilemma Vrijdag 😎⚽

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEEigen doelpunt mag of per direct ontslag? GOAL!! Alleen wel een eigen goal. Dat is niet handig. Dit EK hebben…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
20 juni 2024

De zzp’er is volledig ingebed in de organisatie, maar toch is er geen sprake van een arbeidsovereenkomst

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe plannen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan stapelen zich inmiddels op. Wat de afgelopen jaren in ieder geval duidelijk is…