UWV: gewijzigde uitvoeringsregels voor ontslagaanvragen

10 september 2020

Een werkgever die een arbeidsovereenkomst wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid wenst op te zeggen, heeft daarvoor in beginsel toestemming van het UWV nodig. Een werkgever moet hiervoor een verzoek bij het UWV indienen. Het UWV beoordeelt deze verzoeken op basis van o.a. de bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek, de Ontslagregeling en de Regeling UWV ontslagprocedure. Het UWV heeft hiervoor uitvoeringsregels opgesteld. Let op, per 1 september 2020 zijn deze uitvoeringsregels gewijzigd.

Allereerst zijn de Uitvoeringsregels ontslag bij bedrijfseconomische redenen gewijzigd. In deze gewijzigde versie zijn o.a. de recente aanpassingen in de regelgeving verwerkt. Op 1 januari 2020 is de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren immers in werking getreden. Vanaf die datum behandelt het UWV ook ontslagaanvragen van overheidswerkgevers. In de gewijzigde Uitvoeringsregels ontslag bij bedrijfseconomische redenen wordt door het UWV o.a. toegelicht op welke wijze zij de ontslagaanvragen van overheidswerkgevers beoordeelt. Inmiddels is de tijdelijke overbruggingsregeling transitievergoeding voor kleine werkgevers (die wegens een slechte financiƫle situatie moesten inkrimpen) vervallen. In deze gewijzigde uitvoeringsregels is laatstbedoeld onderdeel verwijderd. Deze nieuwe versie is te vinden op de website van het UWV: https://www.uwv.nl/werkgevers/Images/uitvoeringsregels-ontslag-om-bedrijfseconomische-redenen-sep-2020.pdf. Overigens zijn de Uitvoeringsregels wegens langdurige arbeidsongeschiktheid niet gewijzigd.

Daarnaast zijn er per 1 september 2020 nieuwe uitvoeringsregels ingegaan, namelijk de Uitvoeringsregels ontslagprocedure. In deze nieuwe uitvoeringsregels wordt door het UWV meer duidelijkheid gegeven over o.a. het verlenen van uitstel, het doen van een voorlopige aanvraag, de herhaalde aanvraag, de klachtregeling en reactietermijnen. Deze nieuwe uitvoeringsregels zijn eveneens te raadplegen op de website van het UWV: https://www.uwv.nl/werkgevers/Images/uitvoeringsregels-ontslagprocedure-sep-2020.pdf.

Gepubliceerd op LinkedIn, 10 september 2020

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtLeon Toonen
8 december 2022

Nieuwe ziekteperiode van 104 weken na 4 weken werken?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHet schrikbeeld van iedere werkgever. Heb je al gedurende langere tijd het loon van een zieke werknemer doorbetaald, moet je…
AlgemeenAnnemarie BussePascal Willems
6 december 2022

Law Talk 56: Diepslapers en semi-diepslapers? Wakker worden!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Annemarie Busse en mr. Pascal Willems de 2 uitspraken van de Hoge…