Skip to main content

UWV: gewijzigde uitvoeringsregels voor ontslagaanvragen

10 september 2020

Een werkgever die een arbeidsovereenkomst wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid wenst op te zeggen, heeft daarvoor in beginsel toestemming van het UWV nodig. Een werkgever moet hiervoor een verzoek bij het UWV indienen. Het UWV beoordeelt deze verzoeken op basis van o.a. de bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek, de Ontslagregeling en de Regeling UWV ontslagprocedure. Het UWV heeft hiervoor uitvoeringsregels opgesteld. Let op, per 1 september 2020 zijn deze uitvoeringsregels gewijzigd.

Allereerst zijn de Uitvoeringsregels ontslag bij bedrijfseconomische redenen gewijzigd. In deze gewijzigde versie zijn o.a. de recente aanpassingen in de regelgeving verwerkt. Op 1 januari 2020 is de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren immers in werking getreden. Vanaf die datum behandelt het UWV ook ontslagaanvragen van overheidswerkgevers. In de gewijzigde Uitvoeringsregels ontslag bij bedrijfseconomische redenen wordt door het UWV o.a. toegelicht op welke wijze zij de ontslagaanvragen van overheidswerkgevers beoordeelt. Inmiddels is de tijdelijke overbruggingsregeling transitievergoeding voor kleine werkgevers (die wegens een slechte financiële situatie moesten inkrimpen) vervallen. In deze gewijzigde uitvoeringsregels is laatstbedoeld onderdeel verwijderd. Deze nieuwe versie is te vinden op de website van het UWV: https://www.uwv.nl/werkgevers/Images/uitvoeringsregels-ontslag-om-bedrijfseconomische-redenen-sep-2020.pdf. Overigens zijn de Uitvoeringsregels wegens langdurige arbeidsongeschiktheid niet gewijzigd.

Daarnaast zijn er per 1 september 2020 nieuwe uitvoeringsregels ingegaan, namelijk de Uitvoeringsregels ontslagprocedure. In deze nieuwe uitvoeringsregels wordt door het UWV meer duidelijkheid gegeven over o.a. het verlenen van uitstel, het doen van een voorlopige aanvraag, de herhaalde aanvraag, de klachtregeling en reactietermijnen. Deze nieuwe uitvoeringsregels zijn eveneens te raadplegen op de website van het UWV: https://www.uwv.nl/werkgevers/Images/uitvoeringsregels-ontslagprocedure-sep-2020.pdf.

Gepubliceerd op LinkedIn, 10 september 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
30 november 2023

Minister Van Gennip ingehaald door de rechtspraak!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDagloon-perikelen… In Nederland wordt voor het berekenen van bijvoorbeeld een WW-uitkering gekeken naar je persoonlijke dagloon. Het dagloon is -…
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtPascal WillemsZiekte en verzuim
28 november 2023

Law Talk 90: Op vakantie tijdens ziekte kost geen vakantiedagen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Annemarie Busse de uitspraak van de Hoge Raad…