Skip to main content

UWV: gewijzigde uitvoeringsregels voor ontslagaanvragen

10 september 2020

Een werkgever die een arbeidsovereenkomst wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid wenst op te zeggen, heeft daarvoor in beginsel toestemming van het UWV nodig. Een werkgever moet hiervoor een verzoek bij het UWV indienen. Het UWV beoordeelt deze verzoeken op basis van o.a. de bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek, de Ontslagregeling en de Regeling UWV ontslagprocedure. Het UWV heeft hiervoor uitvoeringsregels opgesteld. Let op, per 1 september 2020 zijn deze uitvoeringsregels gewijzigd.

Allereerst zijn de Uitvoeringsregels ontslag bij bedrijfseconomische redenen gewijzigd. In deze gewijzigde versie zijn o.a. de recente aanpassingen in de regelgeving verwerkt. Op 1 januari 2020 is de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren immers in werking getreden. Vanaf die datum behandelt het UWV ook ontslagaanvragen van overheidswerkgevers. In de gewijzigde Uitvoeringsregels ontslag bij bedrijfseconomische redenen wordt door het UWV o.a. toegelicht op welke wijze zij de ontslagaanvragen van overheidswerkgevers beoordeelt. Inmiddels is de tijdelijke overbruggingsregeling transitievergoeding voor kleine werkgevers (die wegens een slechte financiΓ«le situatie moesten inkrimpen) vervallen. In deze gewijzigde uitvoeringsregels is laatstbedoeld onderdeel verwijderd. Deze nieuwe versie is te vinden op de website van het UWV: https://www.uwv.nl/werkgevers/Images/uitvoeringsregels-ontslag-om-bedrijfseconomische-redenen-sep-2020.pdf. Overigens zijn de Uitvoeringsregels wegens langdurige arbeidsongeschiktheid niet gewijzigd.

Daarnaast zijn er per 1 september 2020 nieuwe uitvoeringsregels ingegaan, namelijk de Uitvoeringsregels ontslagprocedure. In deze nieuwe uitvoeringsregels wordt door het UWV meer duidelijkheid gegeven over o.a. het verlenen van uitstel, het doen van een voorlopige aanvraag, de herhaalde aanvraag, de klachtregeling en reactietermijnen. Deze nieuwe uitvoeringsregels zijn eveneens te raadplegen op de website van het UWV: https://www.uwv.nl/werkgevers/Images/uitvoeringsregels-ontslagprocedure-sep-2020.pdf.

Gepubliceerd op LinkedIn, 10 september 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheid
16 april 2024

Law Talk 95: Special met Natascha Schenk: over jobcarving en de verplichting om een passende functie te creΓ«ren

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk gaan mr. Pascal Willems en "special guest" mr. Natascha Schenk in op de vraag…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
12 april 2024

Dilemma vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEW𝐞𝐫𝐀𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐫𝐀𝐭 𝐨𝐩 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐜𝐑𝐨𝐨π₯ 𝐦𝐞𝐭 𝐣𝐨𝐧𝐠𝐞 𝐀𝐒𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧. π„πžπ§ 𝐀𝐒𝐧𝐝 𝐬𝐭𝐞𝐩𝐭 𝐭𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐑𝐚𝐚𝐫 𝐚𝐚𝐧 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐀𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 π₯𝐞𝐭𝐬𝐞π₯ 𝐑𝐞𝐞𝐟𝐭. π‡πšπ…