Stagiaire of werknemer? Dat maakt zeker verschil uit!

Zoals u wellicht weet, moeten voor een arbeidsovereenkomst op grond artikel 7:610 BW de volgende drie elementen aanwezig zijn: arbeid, loon en gezag. Maar, hoe zit het dan met een stagiaire die voor zijn opleiding bij een werkgever stage loopt en dus werkt (arbeid), instructies daarbij opvolgt (gezag) en daarvoor een stagevergoeding (loon) ontvangt?

Uit deze vraag blijkt wel dat een stageovereenkomst ook kan voldoen aan deze drie elementen en dat een stage-overeenkomst dus (achteraf) een arbeidsovereenkomst kan blijken te zijn. Dit ondervond ook een Thuiszorgorganisatie die door een leerling/stagiaire voor de rechter werd gedaagd. Deze leerling stelde dat sprake was van een arbeidsovereenkomst in plaats van een stage-overeenkomst. Haar arbeid was namelijk niet gericht op leren en ervaring opdoen in het kader van haar opleiding, maar op ‘gewoon’ meewerken. Oftewel, zij had volop productieve arbeid geleverd tijdens haar stage. De rechter van de Rechtbank Oost-Brabant ging hierin mee en gaf de leerling gelijk.

De rechter overwoog onder andere dat volgens vaste rechtspraak bij een stageovereenkomst geen sprake is van ‘arbeid’ als de werkzaamheden van de leerling naar de bedoeling van partijen zijn gericht op het uitbreiden van de eigen kennis en ervaring van de leerling, zulks mede met het oog op de voltooiing van de opleiding. Maar, in deze zaak kwam de rechter tot het oordeel dat het leerelement eigenlijk zo goed als ontbrak en dat er sprake was van productieve arbeid waarmee het primaire doel van de werkgever werd gediend. Oftewel, arbeid in de zin van artikel 7:610 BW. Dit omdat de werkneemster haar werkzaamheden al na enkele dagen zelfstandig mocht uitvoeren en daarbij niet of nauwelijks werd begeleid. De werkgever was er niet in geslaagd om dit te weerleggen, bijvoorbeeld door aan te tonen dat de werkzaamheden van de leerling in overwegende mate in het teken stonden van kennis en ervaring opdoen in de praktijk voor de opleiding die werd gevolgd. De stage-overeenkomst kwalificeerde dus als arbeidsovereenkomst.

Lopen er binnen uw organisatie leerlingen stage? Let er dan goed op dat dit ook daadwerkelijk een leer- en ontwikkelperiode is voor deze leerlingen/stagiaires. Het ‘werken’ moet in overwegende mate in het teken staan van het opdoen van kennis en ervaring met het oog op de voltooiing van de opleiding. Leg dit bovendien goed schriftelijk vast in een stage-overeenkomst en stel samen met de stagiaire en eventueel ook de school een leerplan op. Handel hier vervolgens ook naar in de praktijk, door de stagiaire volop te begeleiden en regelmatig de leerdoelen te evalueren. Zo blijft het leerelement voorop staan en voorkomt u dat de stagiaire als gewone werknemer gaat meedraaien in de organisatie en dus mogelijk een arbeidsovereenkomst kan claimen, met alle (arbeidsrechtelijke) gevolgen die hierbij horen.

Werken er regelmatig leerlingen of stagiaires in uw organisatie en vraagt u zich af of u het risico loopt dat er (achteraf) een arbeidsovereenkomst kan worden geclaimd, neem dan gerust contact met ons op voor advies.

#stagiaire, arbeidsovereenkomst, productieve arbeid, opleiding, leerelement

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOBR:2020:6952

Gepubliceerd op LinkedIn, 30 juli 2021.

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
26 juli 2021

Inschrijving: WVO Event 5 oktober 2021

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE  WVO Event “Ik ben (er) weer bij”: actualiteiten ziekte, verzuim en arbeidsrecht Wet en regelgeving verandert zo snel dat…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
6 september 2021

Geen aantasting bedrijfsdebiet, concurrentiebeding geschorst

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWerkgevers nemen vaak standaard een concurrentiebeding op in de arbeidsovereenkomst. Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid per…
AlgemeenArbeidsrechtPascal Willems
18 augustus 2021

Werknemer (advocaat) fraudeert met tijd-schrijven

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe rechtbank Noord-Holland (locatie Haarlem) heeft op 28 april 2021 een interessante uitspraak gedaan. In deze zaak ging het om…