Scheldende en tierende arts ontslagen: check het WVO-pakket!
8 december 2023
Recent heeft de kantonrechter Amsterdam de arbeidsovereenkomst met een medisch specialist en hoogleraar Orthopedische chirurgie ontbonden vanwege een verstoorde arbeidsrelatie. De arts, meer dan 20 jaar in dienst en met een bruto salaris op basis van een 100% aanstelling van โฌ 23.924,26 bruto per maand, werd al een aantal jaren negatief beoordeeld op bejegening, communicatie en feedback. Het ziekenhuis hanteert een Gedragscode, waarin voorschriften zijn opgenomen ten aanzien van een fijne en veilige werkplek, sociale veiligheid en wijze van aanspreken op gewenste en ongewenste omgangsvormen.
In de periode van 2014 tot 2019 zijn er verschillende voorvallen, negatieve beoordelingen en een coachingstraject. In 2020 en 2021 zijn de feedbackrapporten over het functioneren positief. In 2022 ontstaan echter opnieuw (verschillende) problemen en conflicten. Meningsconflicten lopen hoog op. Zo geeft de arts aan een hoofdverpleegkundige aan dat hij geen OK-verslag maakte omdat het niveau van de verpleegkundige toch niet hoog genoeg is om te begrijpen wat erin staat en dat ze maar meer tijd met de patiรซnt moeten doorbrengen en minder achter de computer en in de koffiekamer.
Naar aanleiding van dit soort incidenten vindt er vervolgens een gesprek plaats met de arts over de volgens het ziekenhuis onacceptabele wijze van communiceren. Aangeboden wordt om een coachingstraject te volgen, maar de arts geeft aan daar weinig voor te voelen. Hierna zijn er nog een aantal incidenten. Na een weekenddienst klagen een AIOS en een SEH-arts over de denigrerende, agressieve stijl van communiceren en geven aan zich onbeschoft bejegend te voelen. Niet veel later komt er nog een melding van een co-assistent over de ‘erg teleurstellende sfeer’ en vijf voorbeelden van de wijze van communiceren van de arts die aan het schelden was tijdens de operatie.
De voorvallen worden met de arts besproken, maar die geeft aan geen spijt te hebben en de volgende keer niet anders te handelen. Er volgt een officiรซle waarschuwing voor de wijze van communiceren en bejegening. De arts wordt gewezen op de gedragscode en de verwachting wordt uitgesproken dat hij collega’s met respect bejegent en respectvol communiceert. Opnieuw wordt coaching of andere ondersteuning aangeboden en wordt aangegeven dat als verbetering uitblijft, ernstigere maatregelen kunnen volgen, in het uiterste geval ontslag.
Je raadt het al: een volgende klacht volgt. Dit keer een brief van de opleider en plaatsvervangend opleider namens alle AIOS over het ongewenste gedrag en de houding van de arts, met als conclusie dat het leerklimaat als bedreigend en onveilig wordt ervaren. Ook nu volgt een gesprek. De arts geeft aan de voorbeelden niet zo goed te herkennen en dat hij het niet precies zo heeft gezegd. Kort hierna volgt ook nog een brief van de hoofdverpleegkundige namens alle verpleegkundigen van de afdeling. Er worden zorgen geuit over het functioneren van de arts en voorbeelden bijgevoegd waaruit ongewenst gedrag met minachtende en denigrerende opmerkingen over verpleegkundigen.
Wat volgt is een gesprek en uiteindelijk mediation. Die wordt echter op neutrale gronden beรซindigd zonder dat een oplossing wordt bereikt. Het ziekenhuis vraagt uiteindelijk ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De verzochte ontbinding wordt door de kantonrechter uitgesproken vanwege een verstoorde arbeidsrelatie omdat het niet is gelukt om tot verbetering en hersteld vertrouwen te komen. Aan de arts wordt de transitievergoeding toegekend, maar wel wordt hij als de in het ongelijk gestelde partij veroordeeld in de kosten van de procedure.
Ook actie ondernemen tegen ongewenst gedrag op de werkvloer? Check ons WVO-Pakket (Werken in een Veilige Omgeving), waarvan een protocol ongewenst gedrag, arbeidsconflicten en melding misstanden onderdeel uitmaakt!
Gepubliceerd op LinkedIn, 8 december 2023