Skip to main content

Rapport Commissie Octas: drie varianten voor de toekomst

7 maart 2024

De Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (Octas) heeft op 29 februari 2024 aan het kabinet advies uitgebracht over een stelsel voor langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat stelsel staat onder druk, onder andere door een tekort aan verzekeringsartsen die beoordelen hoe ziek of arbeidsongeschikt een werknemer is die een WIA-uitkering wil. Dit advies van Octas is het vervolg op de in oktober 2023 door Octas gepresenteerde probleemanalyse. Uit de probleemanalyse volgde dat het arbeidsongeschiktheidsstelsel complex en lastig te begrijpen is.

Rapport

Octas geeft allereerst aan dat preventie meer aandacht moet krijgen dan tot op heden gebeurt. Werkgevers en werknemers zijn hier beiden verantwoordelijk voor. Vervolgens stelt Octas drie oplossingsrichtingen voor ter verbetering van het stelsel:

  1. Huidig stelsel beter – een verfijning en verbetering van het huidige inkomensverzekeringsstelsel;
  2. Werk staat voorop – focus op werk, waarbij stevig wordt geïnvesteerd in re-integratie;
  3. Basis voor werkenden – een basisverzekering voor iedere werkende Nederlander.

Simpel gezegd legt de eerste variant de nadruk op het vereenvoudigen van het huidige stelsel en het verminderen van het aantal knelpunten en hardheden. De tweede variant legt de nadruk op wat mensen wél kunnen, in plaats van wat ze níet kunnen. De derde variant probeert meer gelijkheid te creëren voor werkenden, zowel voor werknemer als zelfstandige.

Vervolg

Octas heeft de financiële gevolgen van de drie varianten niet laten doorrekenen. Dit is aan het ministerie van SZW. Hierna zal een dialoog tussen alle betrokken partijen worden opgestart om te bepalen hoe de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel eruit moet komen te zien. Kortom, een verandering is op de korte termijn nog niet aan de orde. Maar men is ermee bezig.

Bij WVO Advocaten blijven we de ontwikkelingen voor u op de voet volgen. Wie de belangrijkste conclusies uit het Rapport Commissie Octas in heldere taal samengevat wil zien, raad ik aan het volgende filmpje te bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=1lIb3z4IlTY

Gepubliceerd op LinkedIn, 7 maart 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheid
16 april 2024

Law Talk 95: Special met Natascha Schenk: over jobcarving en de verplichting om een passende functie te creëren

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk gaan mr. Pascal Willems en "special guest" mr. Natascha Schenk in op de vraag…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
12 april 2024

Dilemma vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEW𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐭 𝐨𝐩 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐜𝐡𝐨𝐨𝐥 𝐦𝐞𝐭 𝐣𝐨𝐧𝐠𝐞 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧. 𝐄𝐞𝐧 𝐤𝐢𝐧𝐝 𝐬𝐭𝐞𝐩𝐭 𝐭𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐡𝐚𝐚𝐫 𝐚𝐚𝐧 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐥𝐞𝐭𝐬𝐞𝐥 𝐡𝐞𝐞𝐟𝐭. 𝐇𝐚𝐝…