Skip to main content

Is de bedrijfsarts verplicht medische informatie op te vragen?

6 mei 2025

De bedrijfsarts is niet verplicht medische informatie op te vragen bij de behandelaar van de zieke werknemer. Dat blijkt uit rechtspraak van het Tuchtcollege. Maar uitspraken rondom de RIV-toets laten een ander beeld zien. In dat kader kan het niet opvragen van medische informatie leiden tot een loonsanctie. Hoe zit dat?

RIV-toets
Als de zieke werknemer een WIA-uitkering aanvraagt, toetst het UWV eerst het re-integratieverslag (RIV). Blijkt daaruit dat:

· geen bevredigend re-integratieresultaat is bereikt, en
· de werkgever onvoldoende re-integratieinspanningen heeft verricht, en
· de werkgever daarvoor geen deugdelijke grond had, en
· de tekortkomingen in het re-integratietraject hersteld kunnen worden?
Dan legt het UWV een loonsanctie op aan de werkgever van 52 weken. Bij deze RIV-toets wordt ook gekeken naar het handelen van de bedrijfsarts.
Onjuiste belastbaarheid
Is het UWV van mening dat de bedrijfsarts is uitgegaan van een onjuiste belastbaarheid? Dan zal het UWV vrijwel altijd oordelen dat er re-integratiekansen zijn gemist. De werkgever krijgt dan een loonsanctie. Het handelen van de bedrijfsarts komt namelijk voor

Casus
In een recente zaak bij de rechtbank Rotterdam ging het om een werknemer die vanaf 10 augustus 2021 ziek was. In het re-integratieverslag was maar één brief van de behandelend sector te vinden: een brief van de psychiater en psycholoog van 21 oktober 2021.

Volgens het UWV is de bedrijfsarts tekortgeschoten in zijn sociaal medisch handelen en is uitgegaan van een verkeerde belastbaarheid. Er wordt daarom een loonsanctie opgelegd aan de werkgever.

Rechtbank
De rechtbank is van mening dat de loonsanctie terecht is opgelegd. Onder andere omdat er voor de bedrijfsarts alle aanleiding was om opnieuw medische informatie op te vragen zodat de belastbaarheid goed vastgesteld kon worden.

Aandachtspunten
Die aanleiding was volgens de rechtbank te vinden in de volgende punten:

· Na een behandeling van ruim een jaar, was volgens de bedrijfsarts nog steeds sprake van een werkneemster die “van voren niet weet dat ze van achteren leeft”;
· Werkneemster heeft zelf op enig moment aangegeven dat zij volgens de psycholoog stappen maakte en dat de wekelijkse contacten met de psycholoog zijn teruggebracht naar tweewekelijkse contacten;
· Er was sprake van een complexe, toenemende en aanhoudende problematiek maar de behandelfrequentie nam af.
Tip!
Ben je werkgever en krijg je een (gedeeltelijk) re-integratieblokkerend advies van de bedrijfsarts? Vraag dan ook eens na of dat advies onderbouwd kan worden met actuele informatie van de behandelend sector. Uiteraard krijg je geen afschrift van die informatie maar zolang het handelen van de bedrijfsarts voor jouw rekening en risico komt bij de RIV-toets, kun je eigenlijk niet achterover leunen.

Gepubliceerd op LinkedIn, 6 mei 2025

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha Kranenburg
4 juli 2025

Dilemma Vrijdag 😎 Chronische ziektes en proeftijdontslag

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe neemt een werknemer aan in een drukke baan. Je bent ervan op de hoogte dat de werknemer dat de…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…