Skip to main content

Ontbinding arbeidsovereenkomst zonder tussentijdse opzegmogelijkheid

8 oktober 2021

Tijdens ons event van dinsdag 5 oktober jl., kwam aan de orde op welke manier een werkgever een werknemer aan zich kan binden in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Eén van de genoemde mogelijkheden is het (bewust) gebruiken van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, zonder tussentijdse opzegmogelijkheid. Hierover heeft de rechtbank Midden-Nederland op 20 september jl. een interessante uitspraak gewezen.

Tussen partijen was een (tweede) arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar overeengekomen, die pas in maart 2022 van rechtswege zou eindigen. Werknemer kreeg echter elders een andere baan aangeboden met o.a. een hoger salaris en wilde in mei 2021 al vertrekken. De werkgever wilde hier wel aan meewerken, maar pas zodra hij voldoende nieuwe sales collega’s zou hebben gevonden. Werknemer wachtte dit niet af en startte een ontbindingsprocedure.

De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werknemer ontbonden; vanwege de door de werknemer ervaren verstoorde arbeidsrelatie en de klachten die dit tot gevolg had, ontbrak elk perspectief op een zinvolle voortzetting van de arbeidsovereenkomst, aldus de kantonrechter. Aan de werknemer kwam geen transitievergoeding of billijke vergoeding toe. Werkgever had wel recht op een gefixeerde schadevergoeding. Deze werd bepaald op twee maanden loon (inclusief vakantietoeslag) die de werknemer aan de werkgever moest betalen. Bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding heeft de kantonrechter meegewogen dat de werknemer sinds 18 mei 2021 al vier maanden zijn werkzaamheden onverminderd had voortgezet, maar óók de omstandigheid dat beide partijen zich er niet van bewust waren dat er geen tussentijdse opzegmogelijkheid is overeengekomen, woog mee. Om voormelde redenen werd de gefixeerde schade beperkt tot twee maandsalarissen.

Uit deze uitspraak blijkt maar weer dat het goed is om bewuste keuzes te maken bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst en niet zomaar een standaard overeenkomst te gebruiken. Heeft u vragen, of wilt u meer weten over de tips en tricks die we tijdens ons event afgelopen dinsdag hebben gegeven? Neem dan contact met ons op.

Gepubliceerd op LinkedIn, 8 oktober 2021.

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenPascal WillemsPatricia Weijmans
6 juni 2023

Law Talk 76: Passende arbeid wordt bedongen arbeid volgens de CRvB

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Patricia Weijmans de uitspraak van de Centrale Raad…
AlgemeenArbeidsrechtLeon Toonen
1 juni 2023

Wat te doen als werkgever in geval van melding grensoverschrijdend gedrag?!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe aandacht voor en meldingen van grensoverschrijdend gedrag zijn toegenomen. Toch is er bij werkgevers nog veel onbekendheid hoe nu…