Skip to main content

Mag je als werkgever zomaar een bonusregeling aanpassen?

10 januari 2024

Een enigszins goed opgestelde bonusregeling bevat in ieder geval een mogelijkheid om onder omstandigheden de regeling aan te kunnen passen. Maar dit is natuurlijk geen vrijbrief om de bonusregeling naar eigen goeddunken eenzijdig aan te passen.

Zo oordeelde de rechtbank Midden-Nederland recent dat een werkgever die samen met een werknemer een grote klant had binnengehaald (waardoor de bonus wel heel hoog werd) niet zomaar de regeling eenzijdig kon aanpassen.

Ook hier speelt natuurlijk dat de werkgever zich wel als goed werkgever moet gedragen en zo’n beslissing niet zonder goede motivering kan nemen. In dit geval hield de wijziging namelijk in dat de werknemer ruim tienduizenden euro’s minder aan bonus zou ontvangen en dat kan natuurlijk niet zomaar.

Kan een wijziging dan niet? Tuurlijk wel! Bijvoorbeeld als met cijfers onderbouwd kan worden dat zo’n hoge bonus niet te voorzien was en een behoorlijke impact heeft op de bedrijfscijfers. Aangezien niet bleek van een redelijke afweging en de werknemer ook niet in dit voornemen is meegenomen, ving de werkgever bot en bleef de bonusregeling toch in stand.

Gepubliceerd op LinkedIn, 10 januari 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtRogier Kingma
18 juli 2024

Zo belangrijk is het oordeel van de bedrijfsarts

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEFeiten De werknemer werkt sinds 1 september 2022 bij de werkgever als stellingmonteur. De werknemer meldt zich op 28 november…
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheidZiekte en verzuim
17 juli 2024

Law Talk 101: Opnieuw ontslag op staande voet

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken Annemarie (Busse) en Pascal (Willems) twee interessante uitspraken waarin een ontslag op staande…