Koffie-Robin Hood op staande voet ontslagen

8 oktober 2020

Robin Hood stal van de rijken om het aan de armen te geven. Een medewerker van een transport bedrijf vond het kennelijk een sympathieke gedachte om op dezelfde wijze collega’s gedurende een half jaar van gratis koffie te voorzien. De werkgever was minder gecharmeerd van deze moderne werknemersversie van Robin Hood en ontsloeg hem op staande voet. En met succes.

Wat speelde er?

De werkgever had in haar kantine een koffieautomaat staan waaruit haar personeel en externe chauffeurs tegen de betaling van een geringe vergoeding (€ 0,20 à € 0,30) koffie konden halen. De automaat is ook toegankelijk met een sleutel die door de kantoormanager werd bewaard. Met de sleutel kunnen dranken gratis uit de automaat worden gehaald. Het gebruik van de sleutel staat de werkgever incidenteel toe in situaties dat de werknemer geen kleingeld bij zich heeft en geen koffie kan halen. Omstreeks oktober 2019 heeft een collega van werknemer hem een kopie aangeboden van de sleutel van de koffieautomaat. De werknemer kan deze mooie kans op gratis koffie niet laten lopen en neemt de sleutel aan. Vanaf dat moment haalt de werknemer, zonder dat de werkgever dat weet, voor zichzelf en voor derden gratis koffie uit de automaat. De werkgever komt daar op 10 maart 2020 achter, heeft hem geschorst en hem op staande voet ontslagen. Werknemer verzoekt onder meer werkgever te veroordelen tot betaling van de transitievergoeding.

Wat vond de rechter?

De rechtbank Den Haag stelde in haar uitspraak van 15 september 2020 vast dat de werknemer zich heeft gerealiseerd dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal. Dit wordt door de rechter gezien als ernstig verwijtbaar handelen. Het feit dat het per kopje koffie om steeds een gering bedrag is gegaan, (zogenaamde bagatel-handelingen) maakt het niet minder ernstig. In tegendeel: de werkgever heeft haar werknemers op 28 januari 2020 juist nadrukkelijk gewaarschuwd dat zij geen diefstal accepteert en zij degenen die zich daaraan schuldig maken hard aan zal aanpakken, met ontslag op staande voet. Werknemer is ondanks deze waarschuwing gebruik blijven maken van zijn valse sleutel. De gevorderde transitievergoeding wordt dan ook afgewezen omdat de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. De door de werkgever gevorderde gefixeerde schadevergoeding van bijna € 4.000,- die zij al had verrekend met de eindafrekening, wordt toegewezen.

Conclusie:

Hoewel de procedures over kleine vergrijpen (bagatel-zaken) nog wel eens verschillende uitkomsten kunnen hebben, maakt deze uitspraak duidelijk dat het structureel stelen van koffie, kan leiden tot ontslag op staande voet. Zelfs als de koffie wordt uitgedeeld onder collega’s.

Gepubliceerd op LinkedIn, 8 oktober 2020

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
29 november 2022

Disfunctioneren; erkennen of ontkennen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDisfunctioneren kan grofweg verdeeld worden in twee categorieën; i) niet geschikt zijn voor de uitoefening van de werkzaamheden/taken, en/of ii)…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
24 november 2022

Bedenk goed wat je met je tankpas doet!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWij zien het vaak de laatste tijd, werknemers die op oneigenlijke wijze gebruik maken van de tankpas voor hun leaseauto.…
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail