Skip to main content

Kan een e-mail een overheidsbesluit zijn?

29 april 2022

Bestuursorganen kunnen besluiten nemen. Deze overheidsbesluiten kunnen voor burgers grote gevolgen hebben. Zo kan het UWV bepalen dat er geen uitkering wordt toegekend. Een gemeente kan besluiten om geen vergunning te verstrekken etc.

Een belanghebbende kan tegen een besluit bezwaar of beroep instellen.

Een dergelijke beslissing wordt meestal per brief aan een belanghebbende gezonden. Kan een e-mail ook zo’n besluit zijn?

In de Algemene wet bestuursrecht (Awb) staat de definitie van een besluit beschreven. Onder besluit wordt verstaan:

“een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling”

Kort gezegd, gaat het dus om de volgende elementen:

1. schriftelijke beslissing;
2. afkomstig van een bestuursorgaan (bijvoorbeeld het UWV);
3. rechtshandeling (de beslissing van bijvoorbeeld het UWV moet gericht zijn op een rechtsgevolg: de beslissing verandert de rechten en/ of plichten van een belanghebbende);
4. publiekrechtelijk (het nemen van de beslissing is exclusief voorbehouden door het bestuursorgaan, zoals het toekennen van een uitkering door het UWV).

Als een e-mail hieraan dus voldoet, dan is het een besluit. Dit is onlangs nog bevestigd door de rechtbank Amsterdam (ECLI:NL:RBAMS:2022:1560). In deze zaak ging het om een e-mail van een gemeente. In deze e-mail werd bepaald dat een verzoek om extra parkeerplekken toe te kennen niet voor inwilliging in aanmerking komt.

Een e-mail kan dus een besluit zijn, waartegen bezwaar of beroep mogelijk is. Zie hiervoor ook: https://www.wvo-advocaten.nl/waar-moet-een-bezwaarschrift-aan-voldoen/

Gepubliceerd op LinkedIn: 29 april 2022

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha Kranenburg
4 juli 2025

Dilemma Vrijdag 😎 Chronische ziektes en proeftijdontslag

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe neemt een werknemer aan in een drukke baan. Je bent ervan op de hoogte dat de werknemer dat de…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…