Skip to main content

Waar moet een bezwaarschrift aan voldoen?

24 maart 2021

De overheid kan besluiten nemen. Zo kan een gemeente besluiten om geen omgevingsvergunning toe te kennen. Het UWV kan bepalen dat er geen uitkering wordt toegekend. Enzovoorts.

De gevolgen van deze besluiten kunnen voor de burger heel groot zijn. Wat kun je tegen een besluit doen?

Belanghebbenden van een besluit kunnen hiertegen bezwaar maken. Het maken van bezwaar geschiedt door het indienen van een bezwaarschrift. Welke eisen worden aan een bezwaarschrift gesteld?

Deze eisen zijn in de wet geregeld. In de eerste plaats moet een bezwaarschrift worden ondertekend. Daarnaast bevat een bezwaarschrift ten minste:

– de naam en het adres van de indiener;
– de dagtekening;
– een omschrijving van het besluit (waartegen het bezwaar is gericht);
– de gronden van het bezwaar (de redenen waarom de indiener het niet eens is met het besluit)

Wat gebeurt er als het bezwaarschrift niet aan de eisen voldoet?

In dat geval kan het bezwaar niet-ontvankelijk worden verklaard. Het bezwaar wordt dan niet behandeld. Wel geldt er nog een ‘vangnet’. Als een bezwaarschrift niet aan de eisen voldoet, dan moet de overheid eerst de indiener hiervan op de hoogte stellen. De indiener krijgt dan de gelegenheid om dit verzuim te herstellen.

Een belanghebbende kan dus bezwaar maken tegen een overheidsbesluit. Wat nu als de overheid twijfelt of een ontvangen geschrift daadwerkelijk een bezwaarschrift is?

De rechtbank Midden-Nederland heeft hierover onlangs een uitspraak gedaan. Bovengenoemde ontvankelijkheidseisen zijn daarvoor niet bepalend, maar de bewoordingen en strekking van het geschrift, aldus de rechtbank. Als hierover onduidelijk bij de overheid bestaat, dan is de overheid vanuit het oogpunt van zorgvuldigheid verplicht om uitsluitsel bij de indiener te verkrijgen over de aard van dit binnengekomen stuk.

Het is natuurlijk beter om hierover geen twijfel te laten bestaan en geen onnodig risico te lopen.

Twijfel je toch over een bezwaarschrift, neem dan contact met WVO Advocaten op!

Gepubliceerd op LinkedIn op 24 maart 2021

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha Kranenburg
11 juli 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Ontslag om bedrijfseconomische redenen en herplaatsingsplicht

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐉𝐞 𝐛𝐢𝐞𝐝𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐨𝐧𝐛𝐞𝐩𝐚𝐚𝐥𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝 𝐚𝐚𝐧. 𝐀𝐜𝐡𝐭 𝐦𝐚𝐚𝐧𝐝𝐞𝐧 𝐥𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐰𝐢𝐥 𝐣𝐞 𝐫𝐞𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐬𝐞𝐫𝐞𝐧. 𝐃𝐞 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥𝐭. 𝐔𝐖𝐕-𝐯𝐞𝐫𝐠𝐮𝐧𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐠𝐞𝐫𝐞𝐠𝐞𝐥𝐝, 𝐨𝐧𝐭𝐬𝐥𝐚𝐠𝐛𝐫𝐢𝐞𝐟…
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
9 juli 2025

Law Talk 121 : Vergeet de post niet tijdens de vakantie!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe zomerperiode is voor veel organisaties een moment van rust. Maar ook tijdens de vakantie draaien juridische termijnen en verplichtingen…