Skip to main content

Financiële gevolgen corona-crisis geen reden voor minder loon of voor matiging wettelijke verhoging

1 juli 2020

De laatste weken verschijnen er steeds meer uitspraken waarin de corona-crisis als argument werd aangedragen. Zie bijvoorbeeld de zaak waarin de werkgever zich beriep op de corona-crisis om arbeidsvoorwaarden aan te passen of de werknemer die het recht op thuiswerken wilde afdwingen. Sinds deze week kunnen we daar het beroep van de werkgever op een slechtere financiële situatie door de corona-crisis om zodoende minder loon en geen wettelijke verhoging te betalen, aan toevoegen.

In deze uitspraak van de Kantonrechter Maastricht van 22 juni 2020 had de werknemer zich in oktober 2018 ziek gemeld. De werkgever had tot en met februari 2020 het volledige loon doorbetaald maar was daar in maart 2020 mee gestopt en had nog maar 70% doorbetaald. De werkgever stelde dat dit door het UWV als de norm werd gehanteerd en dat hij als gevolg van de corona-crisis, niet meer kon betalen.

De kantonrechter maakte korte metten met deze argumenten. De kantonrechter oordeelt dat de werknemer er op mocht vertrouwen dat de werkgever zijn volledige loon tijdens ziekte zou blijven doorbetalen, ook al was daar niets over vastgelegd. Partijen hadden immers een mondelinge arbeidsovereenkomst gesloten, maar doordat het vertrouwen was gewekt dat het volledige loon tijdens ziekte zou worden doorbetaald (zoals al anderhalf jaar werd gedaan) mocht de werkgever niet ineens eenzijdig nog maar 70% betalen. Het beroep op de slechte financiële omstandigheden door de corona-crisis konden de werkgever ook niet helpen want die liggen in zijn risicosfeer. Bovendien moest de werkgever ook de wettelijke verhoging van 50% betalen. Ook die werd door de kantonrechter niet gematigd, ondanks het beroep op de slechte financiële situatie. In totaal diende de werkgever niet alleen € 1.966,08 bruto aan te weinig betaald loon te betalen, maar bovendien nog ruim € 2.000,00 aan wettelijke verhoging, wettelijke rente en proceskosten. Al met al een duur geintje in toch al dure tijden.

Pascal Willems
WVO Advocaten

Gepubliceerd op LinkedIn, 1 juli 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
17 mei 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEOntslag op staande voet: dezelfde dag ontslaan of een paar dagen later in het kader van onderzoek? Ontslag op staande…
AlgemeenArbeidsrechtRogier Kingma
16 mei 2024

Ontslag op staande voet: het belang van een goede opzeggingsbrief (mededeling van dringende reden)

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWil een ontslag op staande voet rechtsgeldig zijn moet voldaan worden aan enkele vereisen. Zo moet er sprake zijn van…