Skip to main content

Financiële gevolgen corona-crisis geen reden voor minder loon of voor matiging wettelijke verhoging

1 juli 2020

De laatste weken verschijnen er steeds meer uitspraken waarin de corona-crisis als argument werd aangedragen. Zie bijvoorbeeld de zaak waarin de werkgever zich beriep op de corona-crisis om arbeidsvoorwaarden aan te passen of de werknemer die het recht op thuiswerken wilde afdwingen. Sinds deze week kunnen we daar het beroep van de werkgever op een slechtere financiële situatie door de corona-crisis om zodoende minder loon en geen wettelijke verhoging te betalen, aan toevoegen.

In deze uitspraak van de Kantonrechter Maastricht van 22 juni 2020 had de werknemer zich in oktober 2018 ziek gemeld. De werkgever had tot en met februari 2020 het volledige loon doorbetaald maar was daar in maart 2020 mee gestopt en had nog maar 70% doorbetaald. De werkgever stelde dat dit door het UWV als de norm werd gehanteerd en dat hij als gevolg van de corona-crisis, niet meer kon betalen.

De kantonrechter maakte korte metten met deze argumenten. De kantonrechter oordeelt dat de werknemer er op mocht vertrouwen dat de werkgever zijn volledige loon tijdens ziekte zou blijven doorbetalen, ook al was daar niets over vastgelegd. Partijen hadden immers een mondelinge arbeidsovereenkomst gesloten, maar doordat het vertrouwen was gewekt dat het volledige loon tijdens ziekte zou worden doorbetaald (zoals al anderhalf jaar werd gedaan) mocht de werkgever niet ineens eenzijdig nog maar 70% betalen. Het beroep op de slechte financiële omstandigheden door de corona-crisis konden de werkgever ook niet helpen want die liggen in zijn risicosfeer. Bovendien moest de werkgever ook de wettelijke verhoging van 50% betalen. Ook die werd door de kantonrechter niet gematigd, ondanks het beroep op de slechte financiële situatie. In totaal diende de werkgever niet alleen € 1.966,08 bruto aan te weinig betaald loon te betalen, maar bovendien nog ruim € 2.000,00 aan wettelijke verhoging, wettelijke rente en proceskosten. Al met al een duur geintje in toch al dure tijden.

Pascal Willems
WVO Advocaten

Gepubliceerd op LinkedIn, 1 juli 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheid
26 maart 2024

Law Talk 94: Special met Natascha Schenk

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk ontvangt mr. Pascal Willems een speciale gast, sociaal zekerheidsspecialist mr. Natascha Schenk. Natascha en…
AlgemeenArbeidsrechtRogier KingmaZiekte en verzuim
21 maart 2024

Slapende dienstverbanden, het uitgangspunt en de uitzondering van de Xella-beslissing. De Hoge Raad komt met een verduidelijking van de in de Xella-beslissing genoemde uitzondering.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEUitgangspunt na Xella Zoals bekend is door de Hoge Raad in de Xella-beslissing (ECLI:NL:HR:2019:1734) als uitgangspunt bepaald dat een werkgever,…