Discriminatie bij het niet verlengen van een tijdelijk dienstverband
26 mei 2025
Discriminatie bij het niet verlengen van een tijdelijk dienstverband met een zieke werknemer. Wanneer is daarvan sprake? Mag de leidinggevende bijvoorbeeld aangeven dat het contract niet verlengd wordt als de zieke werkneemster voor het einde van het contract niet gestart is met werken?
Situatie
Op 1 december 2022 treedt werkneemster in dienst met een jaarcontract. Zij functioneert volgens haar leidinggevende goed. Op 1 mei 2023 meldt werkneemster zich ziek vanwege burn-out klachten. Als blijkt dat zij langer ziek blijft, geeft de leidinggevende aan dat wanneer zij eind september nog niet gestart is met werken, er aangestuurd wordt op beëindiging van het contract.
Discriminatie
Op het eerste gezicht is dit wellicht een duidelijk geval van een verboden onderscheid (discriminatie) op grond van handicap of chronische ziekte. Toch oordeelt het College voor de rechten van de mens anders.
College
Het College legt uitvoerig uit wanneer sprake is van een handicap of chronische ziekte:
“Handicaps en chronische ziekten kunnen fysiek, verstandelijk of psychisch van aard zijn. Een handicap is in beginsel onomkeerbaar. Een chronische ziekte is soms wel omkeerbaar, maar zij is in ieder geval langdurig van aard.”
Langdurig
In deze zaak oordeelt het College dat de ziekmelding van werkneemster niet valt onder het begrip “handicap of chronische ziekte”.
Van een handicap was geen sprake, daarom werd beoordeeld of werkneemster een chronische ziekte had. Het College vond dat niet het geval. Belangrijk daarbij was dat de ziekte niet langdurig van aard was.
De bedrijfsarts had weliswaar aangegeven dat herstel enige tijd in beslag zou nemen en dat adequate behandeling moest plaatsvinden, maar het einddoel was nog altijd werkhervatting in eigen functie.
Oordeel
Mede daarom oordeelt het College dat op het moment van de aanzegging (21 augustus 2023) geen sprake was van een chronische ziekte. Dat een aantal maanden nodig is voor herstel, maakt namelijk nog niet dat de ziekte langdurig is (en daarmee chronisch).
Het College geeft daarbij ook aan dat het enkele feit dat sprake is van ziekte, niet automatisch betekent dat bescherming ontleend kan worden aan de Wet gelijke behandeling. Het moet daarvoor echt gaan om een handicap of chronische ziekte.
Tip!
De aard en prognose van de ziekmelding zijn medebepalend voor de vraag of het niet verlengen van de overeenkomst discriminatoir is. Laat je daarover dus goed informeren. De ene zaak is de andere zaak niet!
Denk daarbij ook aan de financiële lasten als een werknemer ziek uit dienst gaat. Ben je ZW-eigenrisicodrager of val je in de categorie (middel)grote werkgever? Dan heb je ook na uitdiensttreding nog financiële lasten. Maak daarin een weloverwogen afweging. Misschien is voortzetting van het dienstverband wel gunstiger.
Gepubliceerd op LinkedIn, 26 mei 2025
Nieuws & Kennis
