Skip to main content

Coronacrisis: Help, ik ben te laat met bezwaar maken

2 april 2020

De komende tijd zullen veel werkgevers gebruik willen maken van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, oftewel de NOW. Het doel van deze maatregel is om werkgevers financieel tegemoet te komen in de betaling van de loonkosten. Dit gebeurt in de vorm van een overheidssubsidie. Deze werkgevers dienen hiervoor een aanvraag in te dienen, waarna de overheid een besluit (beschikking) zal nemen.  Ben je het met dit besluit niet eens, dan moet je tijdig bezwaar maken. Dit geldt ook voor andere overheidsbesluiten (beschikkingen). Als je verzuimt om tijdig bezwaar te maken, dan wordt het bezwaar niet meer inhoudelijk behandeld. Het besluit staat dan in rechte vast. Dit kan grote nadelige gevolgen hebben.

Er gelden echter uitzonderingen. Een van die uitzonderingen betreft de ‘verschoonbare termijnoverschrijding’. Ben je te laat, maar kan redelijkerwijs niet geoordeeld worden dat je in verzuim bent geweest, dan moet het bezwaar alsnog inhoudelijk worden behandeld. Dit wordt van geval tot geval beoordeeld.

Wat nu als je vanwege het coronavirus te ziek bent om op tijd bezwaar te maken? Uitspraken over de Coronacrisis en de verschoonbare termijnoverschrijding zijn er (nog) niet. Wel bestaan er uitspraken over ziektegevallen. Hieruit blijkt dat een verschoonbare termijnoverschrijding niet snel wordt aangenomen. De Raad van State oordeelde bijvoorbeeld dat in de situatie dat iemand te ziek is om zelf bezwaar in te stellen, er dan van deze zieke persoon verwacht mag worden dat hij hiervoor iemand anders (een belangenbehartiger) inschakelt (ECLI:NL:RVS:2010:BK9906). Pas in zeer bijzondere gevallen, waarin het aannemelijk is dat er geen mogelijkheden zijn om hiervoor een belangenbehartiger in te schakelen, dan zou sprake kunnen zijn van een verschoonbare termijnoverschrijding. Ook de rechtbank Amsterdam heeft eind vorig jaar een soortgelijke uitspraak gedaan (ECLI:NL:RBAMS:2019:7172). Kortom, zolang een ziek persoon (die zelf niet in staat is om tijdig bezwaar te maken), wel in staat is om maatregelen te treffen om termijnoverschrijding te voorkomen, dan is te laat toch echt te laat. Dit zal waarschijnlijk in de uitzonderlijke tijd van de Coronacrisis niet anders zijn. Neem dus geen risico en zorg ervoor dat er tijdig bezwaar wordt ingediend. Zowel voor het Coronavirus als voor de verschoonbare termijnoverschrijding geldt; voorkomen is beter dan genezen.

Wouter Dieks

Advocaat bij WVO Advocaten

What do you want to do ?

New mail

Gepubliceerd op LinkedIn, 2 april 2020

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
21 juni 2024

Dilemma Vrijdag 😎⚽

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEEigen doelpunt mag of per direct ontslag? GOAL!! Alleen wel een eigen goal. Dat is niet handig. Dit EK hebben…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
20 juni 2024

De zzp’er is volledig ingebed in de organisatie, maar toch is er geen sprake van een arbeidsovereenkomst

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe plannen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan stapelen zich inmiddels op. Wat de afgelopen jaren in ieder geval duidelijk is…
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail