Skip to main content

Coronacrisis: contractuele boete verschuldigd?

10 maart 2021

In veel huurovereenkomsten van bedrijfsruimten is een contractuele boete opgenomen. Als de huur niet op tijd wordt betaald, dan moet de huurder een boete betalen. Geldt deze boete ook tijdens de coronacrisis?

De rechtbank Noord-Holland heeft hierover onlangs een uitspraak gedaan (ECLI:NL:RBNHO:2021:1765). Waar ging deze zaak over?

In deze zaak was in het huurcontract een boete opgenomen. Bij te late huurbetaling was de huurder een boete van € 25,00 per dag verschuldigd. De huurder was inderdaad te laat met het betalen van de huur. Door de coronacrisis had de huurder immers geen geld om de huur te betalen.

Uiteindelijk werd de hele huurachterstand alsnog door de huurder voldaan. Inmiddels was de boete echter opgelopen tot een bedrag van € 4.600,00.

De huurder weigerde om deze boete te betalen. Door de overheidsmaatregelen rondom de coronacrisis was er immers nauwelijks omzet. De huurder vond dat deze situatie niet alleen voor zijn risico moet komen. Wat vond de rechter?

De wet biedt voor de rechter de mogelijkheid om, indien de redelijkheid dit klaarblijkelijk eist, een boete te matigen. Deze mogelijkheid moet de rechter terughoudend toepassen. De rechter heeft de omstandigheden van het geval beoordeeld. In dit geval vond de rechter dat de boete gematigd moest worden. De boete leidde in deze zaak tot een onaanvaardbaar en buitensporig resultaat. Door de coronacrisis was immers sprake van een onvoorziene en uitzonderlijke situatie, waardoor de huur niet betaald kon worden. De huurachterstand was inmiddels ingelopen. Ook was vóór de coronacrisis geen sprake van een huurachterstand.

Wel vond de rechter dat de huurder de huurachterstand eerder had kunnen voldoen. In deze zaak bleek dat de huurder eerder beschikte over geld om de huur te betalen, terwijl hij hiermee nog een tijdje had gewacht.

De rechter heeft alles tegen elkaar afgewogen en de boete gematigd naar € 750,00.

Gepubliceerd op LinkedIn op 10 maart 2021

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
16 maart 2023

Mijn werknemer is ziek, hoeveel loon moet ik betalen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWij krijgen geregeld vragen over het loon dat moet worden betaald tijdens arbeidsongeschiktheid. Welk loon tijdens arbeidsongeschiktheid moet worden doorbetaald,…
AlgemeenPascal WillemsPatricia Weijmans
14 maart 2023

Law Talk 66: Rechtbank heeft medelijden met UWV

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Patricia Weijmans de uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant…