Skip to main content

Compensatie transitievergoeding “ten titel” van schadevergoeding

9 juni 2021

Dat een transitievergoeding bij ontslag van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker gecompenseerd wordt door het UWV, is inmiddels wel bekend. Hierover hebben we al meerdere berichten geschreven.

Tot voor kort was echter nog onzeker of UWV ook een transitievergoeding compenseerde als die door de rechter “ten titel” van schadevergoeding was toegekend aan de werknemer. Dit speelt met name als de werkgever niet wil meewerken aan de beëindiging van de arbeidsovereenkomst van de langdurig zieke werknemer en de werknemer dan de werkgever aansprakelijk stelt voor het mislopen van de transitievergoeding. De rechter kan dan, als die vindt dat de werkgever had moeten meewerken, de werkgever veroordelen tot betaling van een schadevergoeding die gelijk is aan de misgelopen transitievergoeding.

Veelal werd gedacht dat als de rechter die vordering toekende, er geen compensatie mogelijk was omdat de rechter de vergoeding toekent als “schadevergoeding” en niet als “transitievergoeding”, ook al is de hoogte van de schadevergoeding gelijk aan die van de transitievergoeding. Op het eerste gezicht misschien een nuance maar juridisch wel heel belangrijk, want de transitievergoeding wordt in dat geval “ten titel” van schadevergoeding toegekend en uitgekeerd. En dan keert het UWV geen compensatie uit, zo leerde de ervaring in de praktijk.

Recent is het ons echter gelukt om met succes bezwaar aan te tekenen tegen een afwijzend besluit van het UWV. Het UWV was het met ons in bezwaar eens dat ook in dit soort gevallen, waarin de werkgever achteraf toch de transitievergoeding moet betalen ten titel van schadevergoeding, de werkgever recht heeft op compensatie.

Het gevolg: de werkgever ontving alsnog compensatie van bijna € 34.000,00. Een mooi resultaat.

Gepubliceerd op LinkedIn, 9 juni 2021

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
27 juni 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…