Skip to main content

Overwerk leidt tot 1 januari 2021 niet tot herziening lage WW-premie

22 september 2020

Vanwege de coronacrisis hoeft een werkgever de lage WW-premie in 2020 niet te herzien bij overwerk. Dit deel van de regeling is opgeschort tot (in ieder geval) 1 januari 2021.

WW-premiedifferentiatie
Sinds 1 januari 2020 is de WW-premie die een werkgever voor werknemers moet betalen afhankelijk van het soort arbeidscontract dat de werkgever met de werknemer heeft gesloten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de lage en de hoge WW-premie. De lage premie is op dit moment 2,94%, de hoge premie 7,94%.

De hoofdregel is dat de werkgever de lage WW-premie betaalt voor werknemers die werkzaam zijn op basis van een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die geen oproepovereenkomst is. In alle andere gevallen is de werkgever in beginsel de hoge WW-premie verschuldigd. Hierop zijn drie uitzonderingen geformuleerd (in de situaties mag de werkgever altijd de lage WW-premie betalen).

Herziening WW-premie
Bij de inwerkingtreding van de WAB was het zo dat een werkgever de lage premie met terugwerkende kracht moest herzien indien:

  • Een nieuwe werknemer uiterlijk twee maanden na indiensttreding ontslag neemt of wordt ontslagen.
  • Een werknemer met een arbeidscontract voor gemiddeld minder dan 35 uur per week in een kalenderjaar meer dan 30% uren meer verloond krijgt dan het aantal uren waarvoor de werknemer een arbeidscontract heeft.

In deze situaties zou de werkgever alsnog met terugwerkende kracht de hoge premie moeten betalen voor de betreffende werknemer.

Coronacrisis
In verband met de coronacrisis is de tweede situatie (meer dan 30% meer uren verloond dan de overeengekomen arbeidsduur) nog niet van toepassing. Deze zal (waarschijnlijk) per 1 januari 2021 gaan gelden. Tot 1 januari 2021 hoeft de werkgever de WW-premie dan ook niet te herzien indien een werknemer met een arbeidsduur van minder dan 35 uur per meer dan 30% meer uren verloond krijgt dan de overeengekomen arbeidsduur.

Ik verwijs in dit kader nog naar het ‘Kennisdocument Premiedifferentiatie WW versie 1.3 (juli 2020)’ (o.a. de vragen 2.15, 2.16 en 2.17).

Gepubliceerd op LinkedIn: 22 september 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtVera Voogt-Prijn
2 mei 2024

Inschakelen politie door werkgever tijdens re-integratie ernstig verwijtbaar?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEEen zieke werknemer kan elke ondernemer overkomen. De focus ligt dan op herstel en re-integratie en daarvoor wil je je…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
26 april 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe leidinggevende verlengt het contract van een werknemer, maar was niet bevoegd om dit besluit te nemen. Kan de werknemer…