Skip to main content

Financiële gevolgen corona-crisis geen reden voor minder loon of voor matiging wettelijke verhoging

1 juli 2020

De laatste weken verschijnen er steeds meer uitspraken waarin de corona-crisis als argument werd aangedragen. Zie bijvoorbeeld de zaak waarin de werkgever zich beriep op de corona-crisis om arbeidsvoorwaarden aan te passen of de werknemer die het recht op thuiswerken wilde afdwingen. Sinds deze week kunnen we daar het beroep van de werkgever op een slechtere financiële situatie door de corona-crisis om zodoende minder loon en geen wettelijke verhoging te betalen, aan toevoegen.

In deze uitspraak van de Kantonrechter Maastricht van 22 juni 2020 had de werknemer zich in oktober 2018 ziek gemeld. De werkgever had tot en met februari 2020 het volledige loon doorbetaald maar was daar in maart 2020 mee gestopt en had nog maar 70% doorbetaald. De werkgever stelde dat dit door het UWV als de norm werd gehanteerd en dat hij als gevolg van de corona-crisis, niet meer kon betalen.

De kantonrechter maakte korte metten met deze argumenten. De kantonrechter oordeelt dat de werknemer er op mocht vertrouwen dat de werkgever zijn volledige loon tijdens ziekte zou blijven doorbetalen, ook al was daar niets over vastgelegd. Partijen hadden immers een mondelinge arbeidsovereenkomst gesloten, maar doordat het vertrouwen was gewekt dat het volledige loon tijdens ziekte zou worden doorbetaald (zoals al anderhalf jaar werd gedaan) mocht de werkgever niet ineens eenzijdig nog maar 70% betalen. Het beroep op de slechte financiële omstandigheden door de corona-crisis konden de werkgever ook niet helpen want die liggen in zijn risicosfeer. Bovendien moest de werkgever ook de wettelijke verhoging van 50% betalen. Ook die werd door de kantonrechter niet gematigd, ondanks het beroep op de slechte financiële situatie. In totaal diende de werkgever niet alleen € 1.966,08 bruto aan te weinig betaald loon te betalen, maar bovendien nog ruim € 2.000,00 aan wettelijke verhoging, wettelijke rente en proceskosten. Al met al een duur geintje in toch al dure tijden.

Pascal Willems
WVO Advocaten

Gepubliceerd op LinkedIn, 1 juli 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
27 juni 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…