Skip to main content

Zo belangrijk is het oordeel van de bedrijfsarts

18 juli 2024

Feiten

De werknemer werkt sinds 1 september 2022 bij de werkgever als stellingmonteur. De werknemer meldt zich op 28 november 2023 ziek met burn-outklachten. Kort na de ziekmelding bezoekt hij een concert. Op 15 december 2023 wordt de werknemer telefonisch op staande voet ontslagen, omdat hij heeft geweigerd zijn werkzaamheden te hervatten, terwijl hij daar volgens de werkgever wel toe in staat was.

Verzoek werknemer

De werknemer is het uiteraard niet eens met dit ontslag op staande voet en verzoekt de vernietiging daarvan, alsmede de werkgever te veroordelen tot loondoorbetaling vanaf 16 december 2023.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter oordeelt dat het ontslag inderdaad onterecht is gegeven en er geen sprake is van een dringende reden. Het is niet aan de werkgever om een oordeel te geven over de arbeidsongeschiktheid (en of de ziekmelding terecht is). Dat is voorbehouden aan de bedrijfsarts. Daarbij is van belang dat de bedrijfsarts de werknemer zelf gesproken heeft. Zo kan de bedrijfsarts zich een compleet beeld vormen ten aanzien van de klachten van de werknemer en de beperkingen die daaruit voortvloeien in het kader van diens werkzaamheden. De bedrijfsarts zal ook een inschatting maken van de duur van de beperkingen van de werknemer en de werkgever adviseren over de passende werkzaamheden die de werknemer eventueel kan uitvoeren. Een dergelijk oordeel/advies van de bedrijfsarts ontbreekt in deze zaak.

De werkgever had nog aangegeven dat hij advies had ingewonnen bij een bevriende arts, die te kennen had gegeven dat iemand met een burn-out geen behoefte kan voelen om een concert te bezoeken. De kantonrechter geeft hierover aan dat nergens uit blijkt dat de bevriende arts een bedrijfsarts is en of deze arts de werknemer wel persoonlijk gesproken en/of gezien heeft. Dit kon de handelingswijze van de werkgever daarom niet rechtvaardigen.

Tot slot

Het is een vaste lijn in de rechtspraak dat het geven van een oordeel over arbeidsongeschiktheid is voorbehouden aan de bedrijfsarts. Toch gaat het nog weleens mis in de praktijk. Deze zaak is daar een voorbeeld van. De werkgever mag niet zelf op de stoel van de arts plaatsnemen. Schakel daarom altijd een bedrijfsarts in. Ook staat ons team klaar om u te begeleiden bij de te nemen stappen in dergelijke gevallen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Gepubliceerd op LinkedIn, 18 juli 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha Kranenburg
11 juli 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Ontslag om bedrijfseconomische redenen en herplaatsingsplicht

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐉𝐞 𝐛𝐢𝐞𝐝𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐨𝐧𝐛𝐞𝐩𝐚𝐚𝐥𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝 𝐚𝐚𝐧. 𝐀𝐜𝐡𝐭 𝐦𝐚𝐚𝐧𝐝𝐞𝐧 𝐥𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐰𝐢𝐥 𝐣𝐞 𝐫𝐞𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐬𝐞𝐫𝐞𝐧. 𝐃𝐞 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥𝐭. 𝐔𝐖𝐕-𝐯𝐞𝐫𝐠𝐮𝐧𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐠𝐞𝐫𝐞𝐠𝐞𝐥𝐝, 𝐨𝐧𝐭𝐬𝐥𝐚𝐠𝐛𝐫𝐢𝐞𝐟…
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
9 juli 2025

Law Talk 121 : Vergeet de post niet tijdens de vakantie!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe zomerperiode is voor veel organisaties een moment van rust. Maar ook tijdens de vakantie draaien juridische termijnen en verplichtingen…