Skip to main content

WHOA! Een nieuwe regeling in de coronacrisis

11 november 2020

Door de coronacrisis verkeren veel ondernemingen financieel in zwaar weer. De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen om deze crisis te doorstaan. Vanaf 1 januari 2021 geldt er een nieuwe regeling. Op dat moment treedt de Wet Homologatie Onderhands Akkoord in werking, oftewel de WHOA.

De WHOA is bedoeld om dreigende faillissementen te voorkomen. Faillissementen kunnen ingrijpende consequenties hebben. Veel ondernemers dreigen immers hun levenswerk te verliezen, bepaalde ondernemers kunnen voor de schulden (jarenlang) persoonlijk aansprakelijk zijn, rekeningen van schuldeisers (andere ondernemers) worden niet betaald, werknemers raken hun baan kwijt et cetera. Bovendien kan dit mensen afschrikken om (opnieuw) het ondernemerschap aan te gaan. De gevolgen kunnen dus enorm zijn, terwijl Nederland straks – wanneer corona weer onder controle komt – ondernemende mensen nodig heeft om de economie op te bouwen.

De WHOA dient ondernemers te helpen om een akkoord met schuldeisers tot stand te brengen waarbij de schulden worden gesaneerd en faillissementen worden voorkomen. De betreffende onderneming dient wel in een toestand te verkeren waarin het redelijkerwijs aannemelijk is dat de onderneming insolvent zal worden. De rechter kan dan een akkoord bevestigen, waardoor schuldeisers die niet met het akkoord hebben ingestemd toch aan het akkoord worden gebonden. Wel moet er voldoende steun bestaan voor het akkoord. In november 2020 wordt deze regeling door de overheid gepubliceerd. Even afwachten nog.

Gepubliceerd op LinkedIn: 11 november 2020

 

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
29 februari 2024

Let op! Ontbreken van commerciële drive bij zzp’er kan leiden tot dienstverband!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn de politiek horen we al enige tijd geluiden dat schijnzelfstandigheid zoveel mogelijk moet worden aangepakt. Zo heeft het Wetsvoorstel…
AlgemeenArbeidsrechtRogier Kingma
22 februari 2024

Het concurrentiebeding, wederom een voorbeeld van hoe het niet moet

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHet blijft een relevant onderwerp: het concurrentiebeding. Veel werkgevers hebben een (gerechtvaardigd) belang bij dit beding. Anderzijds kan een dergelijk…