Skip to main content

Werkgevers hoeven niet te piepen!

14 mei 2020

Werkgevers hoeven niet te piepen!

 

De “Xella-uitspraak” van de Hoge Raad in november 2019 sloeg bij menig werkgever in als een bom. In deze uitspraak heeft de Hoge Raad bepaald dat als een langdurige zieke werknemer verzoekt om de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid te beëindigen onder toekenning van de transitievergoeding, de werkgever daar in principe aan mee moet werken tenzij de werkgever een gerechtvaardigd belang heeft om de arbeidsovereenkomst in stand te laten.

 

De vraag die in de praktijk op kwam was of uit de Xella-uitspraak ook volgde dat de werkgever de langdurige zieke werknemer actief diende te benaderen en te informeren over een mogelijk recht op de beëindiging van de arbeidsovereenkomst onder toekenning van de transitievergoeding.

 

De rechtbank Rotterdam heeft in een uitspraak op 24 april 2020 bepaald dat op de werkgever geen actieve informatieplicht rust. Dit volgt namelijk niet uit de Xella-uitspraak. In een andere, zeer recente, uitspraak van de Hoge Raad van 21 februari 2020 volgt eveneens dat het initiatief tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst onder toekenning van een transitievergoeding bij de werknemer is gelegd en er geen informatieverplichting van de werkgever gecreëerd op basis van goed werkgeverschap. Er geldt dus geen “piepplicht” voor werkgevers.

 

Daarnaast oordeelde de kantonrechter dat de werknemer geen recht heeft op een berekening van de transitievergoeding zoals die gold voor 1 januari 2020 als partijen pas na die datum met elkaar om de tafel gaan om te praten over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Het staat vast dat de werknemer nooit zelf een voorstel heeft gedaan tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst, laat staan dat hij een dergelijk voorstel heeft gedaan vóór 1 januari 2020, de datum dat de Wab is ingevoerd en de tijdelijke regeling van de transitievergoeding voor de oudere werknemer is vervallen. De werknemer kan daarom geen beroep doen op de berekening van de oude (hogere) transitievergoeding voor werknemers van 50 jaar en ouder.

Pascal Willems

WVO Advocaten

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Gepubliceerd op LinkedIn, 14 mei 2020

What do you want to do ?

New mail

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
14 juli 2025

Waarom een verbod op het aanvragen van een WW-uitkering of ziekmelding in de VSO geen garantie biedt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEKun je in de vaststellingsovereenkomst (VSO) afspreken dat de werknemer geen WW-uitkering mag aanvragen? Of dat hij zich niet ziek…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha Kranenburg
11 juli 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Ontslag om bedrijfseconomische redenen en herplaatsingsplicht

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐉𝐞 𝐛𝐢𝐞𝐝𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐨𝐧𝐛𝐞𝐩𝐚𝐚𝐥𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝 𝐚𝐚𝐧. 𝐀𝐜𝐡𝐭 𝐦𝐚𝐚𝐧𝐝𝐞𝐧 𝐥𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐰𝐢𝐥 𝐣𝐞 𝐫𝐞𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐬𝐞𝐫𝐞𝐧. 𝐃𝐞 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥𝐭. 𝐔𝐖𝐕-𝐯𝐞𝐫𝐠𝐮𝐧𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐠𝐞𝐫𝐞𝐠𝐞𝐥𝐝, 𝐨𝐧𝐭𝐬𝐥𝐚𝐠𝐛𝐫𝐢𝐞𝐟…
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail