Skip to main content

Werk thuis, maar hoe dan?

5 maart 2021

Op 4 maart kopte een nieuwsbericht op Rijksoverheid dat we deze maand de trieste mijlpaal bereiken dat het coronavirus één jaar in Nederland is. Het betekent dat we ook al bijna een jaar te horen krijgen dat we thuis moeten werken, tenzij het niet anders kan. Maar wanneer is dat dan en hoe doe je dat precies?

Op 23 februari jl. publiceerde rijksoverheid.nl de handreiking “algemene criteria thuiswerken”. Wie denkt dat deze regeling concrete handvatten biedt over de inrichting van het thuiswerk komt bedrogen uit. Er worden enkele open deuren ingetrapt zoals wanneer een werknemer echt op locatie moet werken (in geval van distributie, bewaking, schoonmaak etc.), maar wanneer de vragen interessanter worden – denk aan de vraag: ik kan op kantoor rustiger werken vanwege mijn thuiszittende kinderen of mede thuiswerkende partner – biedt de handreiking weinig nuttige informatie. Er wordt volstaan met het antwoord dat werkgever en werknemer samen in gesprek moeten over bijvoorbeeld beperktere werktijden (wanneer wordt het werk dan afgemaakt) of flexibele werktijden (als de kinderen op bed liggen?). Pas als de medewerker serieuze mentale problemen krijgt van het thuiswerken, dan mag de werknemer bij wijze van uitzondering af en toe op een coronaproof ingerichte locatie werken. Ik vrees dat de werknemer op dat moment al door zijn spreekwoordelijke hoeven is gegaan.

Hoewel leuk bedacht hebben werkgevers en werknemers helemaal niets aan deze handreiking. Loopt u tegen problemen aan ten aanzien van thuiswerk? Neem gerust contact op, dan denken wij echt met u mee.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2021/02/18/criteria-thuiswerken

Gepubliceerd op LinkedIn op 5 maart 2021

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenPascal WillemsPatricia Weijmans
6 juni 2023

Law Talk 76: Passende arbeid wordt bedongen arbeid volgens de CRvB

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Patricia Weijmans de uitspraak van de Centrale Raad…
AlgemeenArbeidsrechtLeon Toonen
1 juni 2023

Wat te doen als werkgever in geval van melding grensoverschrijdend gedrag?!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe aandacht voor en meldingen van grensoverschrijdend gedrag zijn toegenomen. Toch is er bij werkgevers nog veel onbekendheid hoe nu…