Skip to main content

Wel of niet verwijtbaar handelen: “niet nakomen van re-integratieverplichtingen wegens geestelijke problemen”

8 februari 2024

Het blijft lastig: werknemers die door geestelijke problemen zijn uitgevallen. Hoe streng mag je zijn wanneer de bedrijfsarts aangeeft dat er mogelijkheden zijn om te werken, maar de werknemer keer op keer de re-integratieverplichtingen schendt onder het mom van geestelijke problemen.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde begin dit jaar over een vergelijkbare zaak. De werknemer was ziek en had geestelijke problemen. Hoewel de bedrijfsarts oordeelde dat er mogelijkheden waren om werkzaamheden te hervatten, schond de werknemer keer op keer de re-integratieverplichtingen. Zelfs na een waarschuwing en een loonstop verandert er niets. De werkgever vraagt daarom om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

De kantonrechter oordeelt dat het aannemelijk is dat de werknemer zich door de klachten niet altijd bewust was van het schenden van zijn re-integratieverplichtingen en dat zijn handelen daarom wel verwijtbaar, maar niet ernstig verwijtbaar is. Conclusie: dienstverband eindigt, maar wel betaling van een transitievergoeding.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBZWB:2024:18

Gepubliceerd op LinkedIn, 8 februari 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtPascal Willems
11 juni 2024

Law Talk 99: Niet reageren op verzoek om vast contract = vast contract

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Annemarie Busse allereerst de uitspraak van de rechtbank…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
7 juni 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐉𝐨𝐮𝐰 𝐦𝐞𝐝𝐞𝐰𝐞𝐫𝐤𝐞𝐫 𝐡𝐞𝐞𝐟𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐛𝐞𝐩𝐚𝐚𝐥𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝 𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐳𝐨𝐞𝐤𝐭 𝐬𝐜𝐡𝐫𝐢𝐟𝐭𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐨𝐦 𝐡𝐚𝐚𝐫 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐨𝐦 𝐭𝐞 𝐳𝐞𝐭𝐭𝐞𝐧 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐨𝐧𝐛𝐞𝐩𝐚𝐚𝐥𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝.…