Skip to main content

Wat moeten werkgevers weten over de Wet bescherming klokkenluiders?

26 januari 2023

Op 24 januari 2023 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor de Wet bescherming klokkenluiders aangenomen. Deze wet zal de Wet Huis voor klokkenluiders gaan vervangen. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe wet in werking zal treden.

Lees hier wat werkgevers op hoofdlijnen moeten weten over deze nieuwe wet.

Wijzigingen Wet bescherming klokkenluiders

Met de Wet bescherming klokkenluiders wijzigt onder andere het volgende:

  • Er gelden straks strengere eisen voor de interne meldprocedure (met betrekking tot termijnen, de wijze van melding en de registratie van meldingen);
  • Een vermeende misstand kan gemeld worden door iedereen die met een organisatie te maken heeft (dus bijvoorbeeld ook door sollicitanten, ZZP’ers of leveranciers);
  • Het benadelingsverbod wordt uitgebreid en bij vermeende benadeling na een melding verschuift de bewijslast van de werknemer naar de werkgever;
  • Zwijgbedingen voor klokkenluiders zijn nietig;
  • Een misstand hoeft niet langer intern gemeld te worden. Klokkenluiders kunnen ook meteen een melding doen bij de bevoegde autoriteiten (zoals het Huis voor klokkenluiders, de AP of de AFM);
  • Momenteel heeft alleen de ondernemingsraad instemmingsrecht voor wat betreft het wijzigen, vaststellen of intrekken van een interne meldregeling. Met de nieuwe wet heeft ook de personeelsvertegenwoordiging een instemmingsrecht. En is er geen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging, dan heeft de werkgever bij de vaststelling van de interne meldregeling de instemming van meer dan de helft van de werknemers nodig, tenzij de regeling inhoudelijk al is geregeld in een cao.

Actie vereist!

Zodra de nieuwe wet in werking treedt, dienen werkgevers te voldoen aan de nieuwe regels.

Bent u een werkgever, heeft u 50 werknemers of meer in dienst en heeft u nog geen procedure vastgesteld voor het melden van een vermoeden van een misstand binnen uw organisatie of dient deze naar aanleiding van de wetswijzigingen te worden aangepast? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag bij opstellen dan wel wijzigen van uw klokkenluidersregeling.

Binnenkort zullen wij ook in een LawTalk aandacht besteden aan de Wet bescherming klokkenluiders en welke verplichtingen deze wet concreet aan werkgevers oplegt.

Gepubliceerd op LinkedIn, 26 januari 2023

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

Event 8 mei 2025: 20-jarig jubileum WVO Advocaten!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze website s.v.p. in de gaten voor nadere informatie.
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkSociale zekerheid
15 januari 2025

De opzegtermijn, moet je die bij de beëindiging van een dienstverband na twee jaar ziekte nu wél of niet in acht nemen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDeze werkgever kwam daar, op een kostbare manier, achter. Hij beëindigde het dienstverband zonder de opzegtermijn in acht te nemen…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkPascal WillemsSociale zekerheidZiekte en verzuim
14 januari 2025

Law Talk 108: Deskundigenoordeel boven oordeel bedrijfsarts?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze eerste aflevering van Law Talk van 2025 bespreken mr. Pascal Willems en mr. Annemarie Busse, samen met hun…