Skip to main content

WAB is er ook alweer met 1 april 2020?

31 maart 2020

Door de Coronacrisis zouden wij het bijna vergeten maar door de invoering van de WAB is 1 april 2020 een belangrijke datum. Waarom? Omdat met ingang van deze datum bij het UWV compensatie kan worden aangevraagd op grond van de compensatieregeling als u als werkgever een slapend dienstverband heeft beëindigd met een werknemer die langdurig arbeidsongeschikt was. Zie hierover meer in onze komende nieuwsbrief van april 2020.

Maar, per 1 april 2020 moest u als werkgever ook uw administratieve zaken op orde hebben. Immers, door de WAB is er een hoge en lage WW-gedifferentieerde premie geïntroduceerd. Deze wordt vastgesteld aan de hand van het wel of niet hebben van een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Omdat door de Coronacrisis veel werkgevers nu andere – belangrijkere – zaken aan hun hoofd hebben heeft het kabinet laten weten dat deze termijn van 1 april 2020 wordt opgeschoven naar 1 juli 2020.

Daarnaast heeft de regering bekend gemaakt dat de regel wordt aangepast dat achteraf de lage WW-premie voor werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die meer dan 30% hebben overgewerkt, wordt omgezet in de hoge premie. Door het Coronavirus kan dit namelijk onbedoelde gevolgen hebben voor sectoren waar nu veel extra overwerk nodig is. Bijvoorbeeld in de supermarktbranche of de zorg. Om deze onbedoelde gevolgen weg te nemen wordt de regeling aangepast. Deze aanpassing geldt dan voor 2020.

Gepubliceerd op LinkedIn, 31 maart 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
29 maart 2024

Dilemma vrijdag: Werknemer A stuurt naar de werkgever een e-mail waarin hij klaagt over werknemer B. Ben je verplicht om werknemer B inzage te geven in de e-mail?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn eerste instantie zou je zeggen van niet, want werknemer A moet immers vrij kunnen klagen en heeft ook recht…
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
28 maart 2024

Niet op tijd klagen; word je dan overgeslagen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn het Nederlandse recht kennen we de klachtplicht. Artikel 6:89 BW bepaalt dat een schuldeiser geen beroep meer kan doen…