Skip to main content

Voorstel aanpassing WOR: flexwerkers eerder toegang tot medezeggenschap

14 juli 2020

Flexwerkers, zoals bijvoorbeeld werknemers met een tijdelijk contract of uitzendkrachten, ervaren soms belemmeringen om zitting te nemen in de ondernemingsraad (OR) en zijn vaak minder bij de medezeggenschap in de organisatie waar zij werken betrokken. Minister Koolmees van SZW wil hierin verandering brengen en heeft daarom op 30 juni 2020 aan de Tweede Kamer laten weten dat hij een aantal wetswijzigingen wil voorstellen om de toegang tot medezeggenschap te verbeteren.

Zo vormt bijvoorbeeld de huidige wettelijke kiestermijn een drempel: de termijn voor actief OR-kiesrecht is namelijk 6 maanden dienstverband en de termijn voor passief OR-kiesrecht 12 maanden. Overigens kan de OR zelf kortere of langere termijnen afspreken in zijn reglement, maar dit wordt in de praktijk niet vaak gedaan. In navolging van de SER en de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) wil de minister de termijn voor actief en passief kiesrecht daarom op drie maanden stellen.

Ook neemt de minister het voorstel van de CBM over om de termijn waarna uitzendkrachten medezeggenschapsrechten krijgen, te verkorten. De WOR bepaalt nu nog dat uitzendkrachten (pas) medezeggenschapsrechten opbouwen bij de inlener, wanneer zij daar 24 maanden gewerkt hebben. De minister wil deze termijn verkorten naar 15 maanden. Dit betekent dat een uitzendkracht na (15 + 3 =) 18 maanden/78 weken (maximale duur uitzendbeding) actief en passief kiesrecht gaat verwerven op grond van dit wetsvoorstel. Mocht echter het uitzendbeding in de toekomst worden teruggebracht van 78 naar bijvoorbeeld 26 weken, dan zal ook de WOR hierin mogelijk volgen.

Ook zal in de wetswijzigingen worden meegenomen dat OR-zaken straks ook digitaal geregeld en georganiseerd mogen worden, in plaats van de verplichte schriftelijke vaststelling of fysieke aanwezigheid, die nu nog in verschillende WOR-artikelen staat.

Gepubliceerd op LinkedIn, 14 juli 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
14 juli 2025

Waarom een verbod op het aanvragen van een WW-uitkering of ziekmelding in de VSO geen garantie biedt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEKun je in de vaststellingsovereenkomst (VSO) afspreken dat de werknemer geen WW-uitkering mag aanvragen? Of dat hij zich niet ziek…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha Kranenburg
11 juli 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Ontslag om bedrijfseconomische redenen en herplaatsingsplicht

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐉𝐞 𝐛𝐢𝐞𝐝𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐨𝐧𝐛𝐞𝐩𝐚𝐚𝐥𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝 𝐚𝐚𝐧. 𝐀𝐜𝐡𝐭 𝐦𝐚𝐚𝐧𝐝𝐞𝐧 𝐥𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐰𝐢𝐥 𝐣𝐞 𝐫𝐞𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐬𝐞𝐫𝐞𝐧. 𝐃𝐞 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥𝐭. 𝐔𝐖𝐕-𝐯𝐞𝐫𝐠𝐮𝐧𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐠𝐞𝐫𝐞𝐠𝐞𝐥𝐝, 𝐨𝐧𝐭𝐬𝐥𝐚𝐠𝐛𝐫𝐢𝐞𝐟…