Verruiming tijdelijke huur (wetsvoorstel)

9 december 2020

Al vele jaren is sprake van een krapte op de woningmarkt. Er zijn te weinig huurwoningen. Huurders blijven hierdoor langer in hun huurwoning zitten.

Op 1 juli 2016 is daarom een nieuwe wet in werking getreden; de Wet doorstroming huurmarkt. Deze wet moet voor een betere doorstroming van huurwoningen zorgen.

Kort gezegd, heeft een verhuurder vanaf 1 juli 2016 de mogelijkheid om een zelfstandige woonruimte korter dan twee jaren te verhuren, waarbij de huurovereenkomst na het verstrijken van deze bepaalde termijn eindigt. Overigens moet de verhuurder wel tijdig een kennisgeving aan de huurder sturen waarin staat vermeld dat de huurovereenkomst op die datum zal eindigen. Let op, wordt deze huurovereenkomst na afloop van bovenbedoelde bepaalde termijn verlengd, dan geldt deze verlenging voor onbepaalde tijd.

Vroeger was dat anders. Voorheen eindigde een dergelijke huurovereenkomst niet na het verstrijken van een bepaalde termijn. De huurder had dan huurbescherming.

Ondanks de invoering van deze wet blijft er sprake van een krapte op de woningmarkt. Een goede doorstroming blijft lastig. Om die reden is er onlangs een wetsvoorstel geïntroduceerd; het Wetsvoorstel Opkoopbescherming en Verruiming mogelijkheden tijdelijke verhuur (https://www.internetconsultatie.nl/opkoopbescherming_en_tijdelijke_verhuur).

Dit wetsvoorstel maakt het o.a. mogelijk om langere tijdelijke huurcontracten te sluiten (van drie jaar) en om deze tussentijds maximaal eenmaal te verlengen (waarbij geldt dat de totale maximumtermijn niet meer dan drie jaar mag bedragen). Op deze wijze moet de mogelijkheid tot tijdelijke huurcontracten beter aansluiten bij de behoeften in de praktijk.

Vooralsnog geldt de Wet doorstroming huurmarkt.

Gepubliceerd op LinkedIn op 9 december 2020

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
29 november 2022

Disfunctioneren; erkennen of ontkennen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDisfunctioneren kan grofweg verdeeld worden in twee categorie├źn; i) niet geschikt zijn voor de uitoefening van de werkzaamheden/taken, en/of ii)…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
24 november 2022

Bedenk goed wat je met je tankpas doet!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWij zien het vaak de laatste tijd, werknemers die op oneigenlijke wijze gebruik maken van de tankpas voor hun leaseauto.…