Skip to main content

Verruiming tijdelijke huur (wetsvoorstel)

9 december 2020

Al vele jaren is sprake van een krapte op de woningmarkt. Er zijn te weinig huurwoningen. Huurders blijven hierdoor langer in hun huurwoning zitten.

Op 1 juli 2016 is daarom een nieuwe wet in werking getreden; de Wet doorstroming huurmarkt. Deze wet moet voor een betere doorstroming van huurwoningen zorgen.

Kort gezegd, heeft een verhuurder vanaf 1 juli 2016 de mogelijkheid om een zelfstandige woonruimte korter dan twee jaren te verhuren, waarbij de huurovereenkomst na het verstrijken van deze bepaalde termijn eindigt. Overigens moet de verhuurder wel tijdig een kennisgeving aan de huurder sturen waarin staat vermeld dat de huurovereenkomst op die datum zal eindigen. Let op, wordt deze huurovereenkomst na afloop van bovenbedoelde bepaalde termijn verlengd, dan geldt deze verlenging voor onbepaalde tijd.

Vroeger was dat anders. Voorheen eindigde een dergelijke huurovereenkomst niet na het verstrijken van een bepaalde termijn. De huurder had dan huurbescherming.

Ondanks de invoering van deze wet blijft er sprake van een krapte op de woningmarkt. Een goede doorstroming blijft lastig. Om die reden is er onlangs een wetsvoorstel geïntroduceerd; het Wetsvoorstel Opkoopbescherming en Verruiming mogelijkheden tijdelijke verhuur (https://www.internetconsultatie.nl/opkoopbescherming_en_tijdelijke_verhuur).

Dit wetsvoorstel maakt het o.a. mogelijk om langere tijdelijke huurcontracten te sluiten (van drie jaar) en om deze tussentijds maximaal eenmaal te verlengen (waarbij geldt dat de totale maximumtermijn niet meer dan drie jaar mag bedragen). Op deze wijze moet de mogelijkheid tot tijdelijke huurcontracten beter aansluiten bij de behoeften in de praktijk.

Vooralsnog geldt de Wet doorstroming huurmarkt.

Gepubliceerd op LinkedIn op 9 december 2020

Nieuws & Kennis

Workshops en opleidingen
15 juni 2023

Inschrijving: WVO Event 5 oktober 2023

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWVO Event 2023: Actualiteiten arbeidsrecht, ziekte en verzuim & sociale zekerheid Net zoals de afgelopen jaren, organiseren wij ook dit…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
21 september 2023

Prinsjesdag 2023: de plannen voor de arbeidsmarkt

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEAfgelopen dinsdag was het zover, Prinsjesdag 2023. Met weer veel mooie hoedjes en prinses Alexia die voor het eerst ook…
AlgemeenArbeidsrechtCaro Nagel
14 september 2023

Vertrouwen op onderbuikgevoel komt werkgever duur te staan

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVESinds 15 maart 2020 is de werkneemster in dienst bij werkgever, een onderneming die zich bezighoudt met het verkopen en…