Verruiming tijdelijke huur (wetsvoorstel)

9 december 2020

Al vele jaren is sprake van een krapte op de woningmarkt. Er zijn te weinig huurwoningen. Huurders blijven hierdoor langer in hun huurwoning zitten.

Op 1 juli 2016 is daarom een nieuwe wet in werking getreden; de Wet doorstroming huurmarkt. Deze wet moet voor een betere doorstroming van huurwoningen zorgen.

Kort gezegd, heeft een verhuurder vanaf 1 juli 2016 de mogelijkheid om een zelfstandige woonruimte korter dan twee jaren te verhuren, waarbij de huurovereenkomst na het verstrijken van deze bepaalde termijn eindigt. Overigens moet de verhuurder wel tijdig een kennisgeving aan de huurder sturen waarin staat vermeld dat de huurovereenkomst op die datum zal eindigen. Let op, wordt deze huurovereenkomst na afloop van bovenbedoelde bepaalde termijn verlengd, dan geldt deze verlenging voor onbepaalde tijd.

Vroeger was dat anders. Voorheen eindigde een dergelijke huurovereenkomst niet na het verstrijken van een bepaalde termijn. De huurder had dan huurbescherming.

Ondanks de invoering van deze wet blijft er sprake van een krapte op de woningmarkt. Een goede doorstroming blijft lastig. Om die reden is er onlangs een wetsvoorstel geïntroduceerd; het Wetsvoorstel Opkoopbescherming en Verruiming mogelijkheden tijdelijke verhuur (https://www.internetconsultatie.nl/opkoopbescherming_en_tijdelijke_verhuur).

Dit wetsvoorstel maakt het o.a. mogelijk om langere tijdelijke huurcontracten te sluiten (van drie jaar) en om deze tussentijds maximaal eenmaal te verlengen (waarbij geldt dat de totale maximumtermijn niet meer dan drie jaar mag bedragen). Op deze wijze moet de mogelijkheid tot tijdelijke huurcontracten beter aansluiten bij de behoeften in de praktijk.

Vooralsnog geldt de Wet doorstroming huurmarkt.

Gepubliceerd op LinkedIn op 9 december 2020

Nieuws & Kennis

Workshops en opleidingen
6 oktober 2021

Save the date!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFNiUyMG9rdG9iZXIlMjAyMDIyJTNDJTJGaDMlM0UlMEE=JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWVO Event - oktober 2022  
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
11 augustus 2022

Likkende beweging naar collega’s tijdens bedrijfsuitje; grapje of grensoverschrijdend?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEGrensoverschrijdend gedrag is en blijft een actueel onderwerp in onze maatschappij en zo ook in het arbeidsrecht. Na de incidenten…
AlgemeenAnnemarie BussePascal Willems
9 augustus 2022

Law Talk 42: Billijke vergoeding na loonsanctie

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Annemarie Busse de uitspraak van de Rechtbank Gelderland…