Skip to main content

Verhoogd alcoholpercentage door dwangmatig desinfecteren?

10 december 2020

Een werkgever vroeg om ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een vrachtwagenchauffeur wegens verwijtbaar handelen nadat deze met een alcoholpromillage van 1,77 een eenzijdig ongeluk had gehad. De werknemer verweerde zich door te stellen dat het alcoholpromillage was veroorzaakt door veelvuldig gebruik van desinfectiemiddel. Slaagt dit verweer van de werknemer?

De werknemer betwistte dat hij op de dag van het eenzijdige ongeval alcohol had gedronken. Vanwege de medische situatie van de werknemer zou hij tot de risicogroep behoren voor besmetting met het coronavirus. Daardoor was de werknemer bang om besmet te raken met het coronavirus en ernstig ziek te worden of zelfs mogelijk te overlijden. Deze toenemende angst leidde bij de werknemer tot dwangmatig gedrag, aldus het verweer van de werknemer. De werknemer zou zichzelf en zijn vrachtwagen extreem grondig hebben gereinigd, zodanig dat hij elke 5 tot 10 minuten zijn handen ĂŠn zijn gezicht (neus, mond en wangen) met desinfectiemiddel insmeerde. Het desinfectiemiddel bevatte 80% alcohol. De werknemer voerde aan dat door een deskundige zou moeten worden vastgesteld wat de exacte gevolgen van zijn enorme dwangmatige desinfectiehandelingen waren geweest. Het zou volgens de werknemer kunnen dat dit uiteindelijk heeft geleid tot het gemeten alcoholpromillage.

De kantonrechter gaat niet mee in het verhaal van de werknemer. Gezien de resultaten van de blaastest en de alcoholbloedtest kan er volgens de kantonrechter geen andere conclusie worden getrokken dan dat de werknemer tijdens het ongeval onder invloed van alcohol is geweest (waarbij sprake moet zijn geweest van het nuttigen van een flinke hoeveelheid alcoholische dranken). Het verweer van de werknemer, namelijk dat zijn overmatig gebruik van desinfectiemiddel zou hebben geleid tot het hoge alcoholpromillage, is onvoldoende onderbouwd. De werknemer heeft alcohol genuttigd voorafgaand aan dan wel tijdens de uitoefening van zijn functie als vrachtwagenchauffeur, met alle gevolgen van dien. Naar het oordeel van de kantonrechter is dit gedrag van de werknemer te kwalificeren als verwijtbaar handelen of nalaten, zodanig dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. De kantonrechter is van oordeel dat een zodanig hoog alcoholpromillage in de functie van vrachtwagenchauffeur te kwalificeren is als ernstig verwijtbaar handelen of nalaten en ontbindt de arbeidsovereenkomst per direct, zonder toekenning van een transitievergoeding.

Gepubliceerd op LinkedIn op 10 december 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
21 juni 2024

Dilemma Vrijdag 😎⚽

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEEigen doelpunt mag of per direct ontslag? GOAL!! Alleen wel een eigen goal. Dat is niet handig. Dit EK hebben…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
20 juni 2024

De zzp’er is volledig ingebed in de organisatie, maar toch is er geen sprake van een arbeidsovereenkomst

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe plannen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan stapelen zich inmiddels op. Wat de afgelopen jaren in ieder geval duidelijk is…