Skip to main content

Veiligheid op de werkvloer

8 juli 2020

Een werkgever heeft een wettelijke zorgplicht voor de veiligheid van zijn werknemers. Er worden hoge eisen gesteld aan de veiligheid van werkruimten, werktuigen, gereedschappen en van de organisatie van de werkzaamheden. Hoe ver gaat deze zorgplicht?

Dit is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. De werkgever moet in ieder geval maatregelen treffen die redelijkerwijs nodig zijn om ongevallen (die zich bij de werkzaamheden zouden kunnen voordoen) te voorkomen. De werkgever moet ook aanwijzingen geven die nodig zijn om het werk veilig te verrichten en hij moet erop toezien dat die aanwijzingen worden nageleefd. De werkgever is aansprakelijk voor schade die een werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij de werkgever aantoont dat hij deze verplichtingen is nagekomen, dan wel aantoont dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. Er wordt dus veel van een werkgever verwacht.

Onlangs heeft de rechtbank Midden-Nederland zich nog uitgesproken over de reikwijdte van deze zorgplicht. Deze zaak had betrekking op een werkneemster die bij binnenkomst van het bedrijfspand werd geraakt door elektronische toegangspoortjes. Deze werkneemster heeft hierdoor schade geleden. De rechtbank stelt voorop dat de aan de zorgplicht van de werkgever met betrekking tot het geven van instructies over het gebruik van dergelijke veel gebruikte toegangspoortjes in het algemeen geen al te hoge eisen worden gesteld. Ook in dit geval moet er echter worden gekeken naar de specifieke omstandigheden. In deze zaak was het voor de werkgever echter duidelijk dat de poortjes niet altijd even goed werkten en dat de werknemers ook niet goed wisten hoe de poortjes correct moesten worden gebruikt. De rechtbank oordeelde daarom dat de werkgever meer instructie met betrekking tot het gebruik van de toegangspoortjes had moeten geven. De zorgplicht was daardoor geschonden en de werkgever was aansprakelijk voor de geleden schade.

Wouter Dieks
WVO Advocaten

Gepubliceerd op LinkedIn, 8 juli 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtVera Voogt-Prijn
26 juli 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEStel, je hebt spijt van een mondelinge toezegging aan je werknemer voor de verlenging van zijn/haar arbeidsovereenkomst. Kun je dan…
AlgemeenArbeidsrechtRogier KingmaZiekte en verzuim
25 juli 2024

Geen recht op vakantiedagen tijdens derde ziektejaar

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHet is vakantieperiode, daarom het lijkt ons goed om onderstaande uitspraak van Rechtbank Gelderland kort in het (vakantie)zonnetje te zetten.…