Skip to main content

Vakantiebestemming code oranje: consequenties voor de loonbetaling?!

28 juli 2020

Het kan zomaar gebeuren: een kleine week voor vertrek wordt een vakantiebestemming ineens gewijzigd van code geel naar code oranje. Een situatie die helemaal niet onwerkelijk is, vandaag kreeg bijvoorbeeld Barcelona code oranje, nadat vorige week Kroatiรซ al van kleur was verschoten. Los van de gezondheidsaspecten kan dit ook arbeidsrechtelijke consequenties hebben.

Besluit uw werknemer namelijk om wel gewoon een ‘oranje’ vakantiebestemming op te zoeken dan kan dit gevolgen hebben als hij/zij bij terugkomst op advies van de overheid in quarantaine moet en daardoor niet kan werken. Voor wiens rekening en risico komt dit dan?

Als werkgever kan u uw werknemer niet verbieden om op vakantie te gaan naar een bestemming met code oranje. Maar, u kan wel vooraf waarschuwen dat als de werknemer naar een vakantiebestemming met code oranje (of zelfs rood) vertrekt en hij vervolgens bij terugkomst twee weken in quarantaine moet, er geen loon zal worden betaald. Het is namelijk goed te verdedigen dat als de werknemer gewaarschuwd is en hij er toch willens en wetens voor kiest om straks niet te kunnen werken omdat hij in quarantaine thuis moet blijven, de oorzaak voor het niet kunnen werken in redelijkheid niet voor rekening van de werkgever kan komen (artikel 7:628 lid 1 BW). Of deze wettelijke bepaling ook daadwerkelijk door een rechter zo zal worden toegepast is nog niet bekend, maar uw werknemers vooraf waarschuwen kan geen kwaad. Een gewaarschuwd mens telt namelijk voor twee. Kortom, het is verstandig om uw werknemers die nog een vakantie voor de boeg hebben vooraf te wijzen op de adviezen van de overheid en op de consequentie als zij (toch) naar een bestemming met code oranje uitreizen. De werknemer kan dan voor zichzelf bepalen welke keuze wordt gemaakt: de vakantiebestemming wijzigen of ‘gewoon’ vertrekken naar een ‘oranje’ bestemming, met mogelijk nadelige gevolgen bij thuiskomst.

Gepubliceerd op LinkedIn, 28 juli 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtPascal Willems
11 juni 2024

Law Talk 99: Niet reageren op verzoek om vast contract = vast contract

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Annemarie Busse allereerst de uitspraak van de rechtbank…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
7 juni 2024

Dilemma Vrijdag ๐Ÿ˜Ž

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE๐‰๐จ๐ฎ๐ฐ ๐ฆ๐ž๐๐ž๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ž๐ซ ๐ก๐ž๐ž๐Ÿ๐ญ ๐ž๐ž๐ง ๐œ๐จ๐ง๐ญ๐ซ๐š๐œ๐ญ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐›๐ž๐ฉ๐š๐š๐ฅ๐๐ž ๐ญ๐ข๐ฃ๐ ๐ž๐ง ๐ฏ๐ž๐ซ๐ณ๐จ๐ž๐ค๐ญ ๐ฌ๐œ๐ก๐ซ๐ข๐Ÿ๐ญ๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค ๐จ๐ฆ ๐ก๐š๐š๐ซ ๐œ๐จ๐ง๐ญ๐ซ๐š๐œ๐ญ ๐จ๐ฆ ๐ญ๐ž ๐ณ๐ž๐ญ๐ญ๐ž๐ง ๐ง๐š๐š๐ซ ๐จ๐ง๐›๐ž๐ฉ๐š๐š๐ฅ๐๐ž ๐ญ๐ข๐ฃ๐.…