Skip to main content

Transitievergoeding voor gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst in het verleden?

14 juni 2021

Op 11 juni 2021 is een opmerkelijke uitspraak gepubliceerd. In deze uitspraak oordeelde de rechter dat de werkgever alsnog een transitievergoeding moest betalen over het deel van de arbeidsovereenkomst dat al in 2017 was geëindigd.

De betreffende werknemer was al lang in dienst bij de werkgever, al vanaf 1977. In 2015 is de werknemer arbeidsongeschikt uitgevallen en na 104 weken ziekte is zijn arbeidsovereenkomst gewijzigd van 36 uur per week naar 12 uur per week. Met andere woorden, de werknemer werkte vanaf 2017 nog maar 12 uren per week in plaats van 36 uur per week. Dit speelde in 2017 en dus nog voor de bekende Kolom-beschikking waarin de gedeeltelijke transitievergoeding werd aangenomen. De werkgever betaalde dus geen transitievergoeding. In 2018 is de werknemer opnieuw ziek geworden en het UWV heeft aan de werknemer een IVA-uitkering toegekend. In 2020 heeft de werkgever de arbeidsovereenkomst van de werknemer toegezegd en een transitievergoeding uitbetaald op basis van een dienstverband van 12 uren per week.

Hoewel de werknemer inmiddels is overleden, meenden zijn erfgenamen dat de werkgever nog een transitievergoeding moest betalen over de resterende 24 uren.

Aangezien de arbeidsovereenkomst al in 2017 gedeeltelijk is geëindigd (van 36 naar 12 uur per week), zou je verwachten dat de kantonrechter het verzoek van de erfgenamen zou hebben afgewezen omdat het niet binnen de vervaltermijn van drie maanden is ingediend. Dat is ook in lijn met de uitspraak van het Hof ‘s-Hertogenbosch uit 2019. De kantonrechter oordeelt echter dat het verzoek binnen de vervaltermijn is ingediend omdat de arbeidsovereenkomst nog geen drie maanden geleden was beëindigd.

Naar mijn mening heeft de kantonrechter terecht geoordeeld dat ook in geval van een gedeeltelijke beëindiging van het dienstverband van voor de Kolom-beschikking recht bestaat op een gedeeltelijke transitievergoeding, maar ik denk dat de rechter in dit geval het verzoek had moeten afwijzen in verband met de vervaltermijn. Wat vindt u?

Gepubliceerd op LinkedIn 14 juni 2021.

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
27 juni 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…