Skip to main content

Thuiswerken met kinderen: hoe regelen werknemer en werkgever dit?

4 januari 2021

De kerstvakantie is ten einde, maar de scholen en kinderopvang zijn vanwege COVID-19 nog gesloten. Veel werknemers moeten weer aan het werk, maar hebben thuis ook verplichtingen. Thuiswerken kan hier uitkomst bieden, maar verhoudt zich niet altijd met de zorg voor de kinderen en het geven dan wel begeleiden van thuisonderwijs. En niet alle werknemers hebben een vitaal beroep, dus ook niet alle werknemers kunnen gebruik maken van de noodopvang.

Ik beginsel zal de werknemer vakantiedagen of (onbetaald) verlof op moeten nemen voor de tijd die de werknemer niet kan werken omdat thuis voor de kinderen gezorgd moet worden. De periode van calamiteitenverlof is wel voorbij en alleen bij een ziek kind kan door de werknemer kortdurend zorgverlof worden opgenomen. Een mogelijkheid is ook nog dat de werknemer, indien het werk het toelaat, de uren die op een dag niet gewerkt worden op een later moment inhaalt, bijvoorbeeld ’s avonds. Flexibiliteit van de werkgever en de werknemer wordt hier gevraagd. Het is sowieso goed om hierover goede afspraken te maken tussen de werknemer en de werkgever.

Een mogelijke juridische discussie tussen de werkgever en de werknemer zou nog kunnen zijn of de oorzaak voor het niet werken door de werknemer in redelijkheid voor rekening van de werknemer behoort te komen. Artikel 7:628 BW bepaalt immers: “De werkgever is verplicht het naar tijdruimte vastgestelde loon te voldoen indien de werknemer de overeengekomen arbeid geheel of gedeeltelijk niet heeft verricht, tenzij het geheel of gedeeltelijk niet verrichten van de overeengekomen arbeid in redelijkheid voor rekening van de werknemer behoort te komen.” Ik verwacht overigens dat de huidige situatie, waarin de scholen en de kinderopvang zijn gesloten als gevolg van COVID-19, zal worden aangemerkt als een omstandigheid die voor rekening van de werknemer behoort te komen. De eerste uitspraak hierover moet nog verschijnen.

Hier zijn nog wat tips te vinden van ArboNed voor een productieve thuiswerkdag met kinderen.

Gepubliceerd op LinkedIn op 4 januari 2021

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtVera Voogt-Prijn
19 april 2024

Dilemma vrijdag : Het doen van grensoverschrijdende en racistische uitlatingen door de werknemer tijdens het geven van een cursus, wel of geen ontslag op staande voet?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVENee, geen ontslag op staande voet in deze specifieke zaak volgens de kantonrechter. De werknemer in kwestie heeft in meerdere…
AlgemeenArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheid
16 april 2024

Law Talk 95: Special met Natascha Schenk: over jobcarving en de verplichting om een passende functie te creëren

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk gaan mr. Pascal Willems en "special guest" mr. Natascha Schenk in op de vraag…