Skip to main content

Terecht ontslag op staande voet vanwege negeren afreisverbod werkgever

23 april 2021

Voor zo’n beetje de hele wereld geldt op dit moment een oranje kleurcode. Dat betekent dat het reisadvies is om alleen naar een land of gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk.

In een kwestie waarin de kantonrechter Maastricht (ECLI:NL:RBLIM:2021:3110) afgelopen week een beslissing moest nemen had de werkgever de werknemer verboden om af te reizen naar Polen. Daarvoor waren er al een aantal incidenten geweest waarvoor de werknemer een (laatste) officiΓ«le waarschuwing had ontvangen, maar ook vanwege de coronamaatregelen en de daarmee na terugkomst samenhangende verplichte quarantaineperiode van 10 dagen. Daarbij was aangegeven dat bij een volgende overtreding zou worden overgegaan tot direct ontslag. Na dit mondeling besproken te hebben is dit ook schriftelijk nog aan de werknemer bevestigd.

Ongeveer een week later heeft de werknemer aangegeven dat hij in Polen is. De volgende dag wordt hij op staande voet ontslagen.

De werknemer verzoekt de kantonrechter om het ontslag te vernietigen, maar daar gaat de kantonrechter niet in mee. De werknemer is verschillende keren gewaarschuwd. Met betrekking tot de laatste misstap, afreizen ondanks de instructie dit niet te doen, geldt dat de werknemer na terugkomst uit Polen 10 dagen in quarantaine zou moeten. Hij heeft een functie die niet via thuiswerken kan worden ingevuld. De werkgever had daarom een zwaarwegend bedrijfsbelang om werknemer niet toe te staan af te reizen naar Polen.

Door ondanks de bezwaren van de werkgever toch af te reizen, met als gevolg dat hij bij terugkomst 10 dagen niet zou kunnen werken, was het ontslag op staande voet terecht. Daarbij speelde ook mee dat de werknemer door zijn handelen een spreekuur van de bedrijfsarts had gemist en werden de eerdere verwijten meegewogen. In die zin dat werknemer zich daardoor geen misstap meer kon veroorloven.

Als het afreizen ondanks de instructie om dat niet te doen een op zichzelf staand incident was geweest, dan was de uitkomst wellicht anders geweest en had het stopzetten van het loon meer voor de hand gelegen. Maar een gewaarschuwd mens telt dus voor twee!

Gepubliceerd op LinkedIn op 23 april 2021.

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtVera Voogt-PrijnZiekte en verzuim
12 juli 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEStel: jouw werknemer is ziek. Moet je per se een bedrijfsarts inschakelen of mag je ook een arboarts inschakelen? In…
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
11 juli 2024

Onze eerste WVO-er met WVO strandlaken is weer terug van vakantie πŸ˜ŽπŸŒžπŸ– !

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEVier weken geleden vroegen wij jullie hoe ver WVO Advocaten deze zomer zou komen. Op welk (onbewoond) eiland jullie je…