Skip to main content

Temperatuur opmeten mag (bijna) niet gedelegeerd worden

16 april 2020

In de toenemende behoefte om vast te stellen of iemand (mogelijk) besmet is met het corona-virus, worden niet alleen corona-testen ingezet maar wordt ook gekeken of, door middel van het meten van de temperatuur van een persoon, mogelijke besmettingen kunnen worden vastgesteld. Of het meten van de temperatuur van een persoon een goede methode is bestaat grote twijfel. Maar toch wordt deze methode in steeds meer situaties toegepast.

In de “2020/2 Kennisbrief Covid 19 en de arbeidsgerelateerde zorg”  van 14 april 2020, opgesteld door een groot aantal  beroepsverenigingen en kennisplatformen in de arbobranche worden 12 veelvoorkomende vragen behandeld die leven onder arboprofessionals. Daaronder in vraag 11  “Mag een werkgever de lichaamstemperatuur van werknemers (laten) meten.?”

Bij de beantwoording van deze vraag valt meteen iets op, namelijk de zin:

Zo zijn er slechts drie personen die de lichaamstemperatuur van een werknemer mogen opnemen: de werknemer zelf, de bedrijfsarts of een onder diens toezicht werkende arboverpleegkundige (taakdelegatie).” 

Het antwoord op deze vraagt suggereert dat de bedrijfsarts het meten van de lichaamstemperatuur van een medewerker alleen kan delegeren aan een arboverpleegkundige.  Dit is opmerkelijk omdat, bijvoorbeeld in het Verenigingsstandpunt Delegatie van taken door de bedrijfsarts van de NVAB, is opgenomen dat bij de delegatie van taken door de bedrijfsarts nadrukkelijk geen onderscheid wordt gemaakt tussen BIG en niet-BIG geregistreerde personen maar dat de mogelijkheid tot delegatie afhankelijk is van de bekwaamheid van de gedelegeerde. Alleen ten aanzien van de delegatie van taken aan AIOS en ANIOS (ook wel supervisie genoemd) wordt aangegeven dat deze gedelegeerden in principe alle taken van de bedrijfsarts mogen uitvoeren onder diens eindverantwoordelijkheid. Maar het beroep van arboverpleegkundige wordt daarin niet genoemd.

Aangezien de NVAB bij deze Kennisbrief betrokken is geweest, roept dit dan ook de vraag op of er voor het meten van de lichaamstemperatuur doelbewust gekozen is voor een duidelijke afbakening van de personen aan wie deze taak gedelegeerd kan worden of dat hier sprake is van een onzorgvuldige formulering. Ik vermoed het laatste. Want als dit een bewuste keuze zou zijn geweest, dan valt dit niet te rijmen met bijvoorbeeld het feit dat de bedrijfsarts dus kennelijk  het meten van de lichaamstemperatuur niet kan delegeren aan een AIOS of ANIOS. En ook niet met het overzicht van taken die de bedrijfsarts, zoals dat is opgenomen in het Verenigingsstandpunt  in principe wel kan delegeren zoals het uitvoeren van lichamelijk onderzoek.

Natuurlijk moeten we niet vergeten dat ook in de arbobranche de druk hoog is en dat dit soort kennisbrieven op korte termijn moeten worden opgesteld. Dan kunnen dit soort onzorgvuldigheden er in sluipen. Toch denk ik dat het goed is als in de volgende kennisbrief dergelijke onzorgvuldigheden hersteld worden zodat zowel arboprofessionals maar ook de Tweede Kamer die deze kennisbrief ook ontvangt, over de juiste informatie beschikken.

Gepubliceerd op: Linkedin , 16 april 2016

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
20 juni 2025

𝐃𝐢𝐥𝐞𝐦𝐦𝐚 𝐯𝐫𝐢𝐣𝐝𝐚𝐠 😎: Mag je loon stop zetten bij situatieve arbeidsongeschiktheid?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐉𝐞 𝐩𝐥𝐚𝐚𝐭𝐬𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐞𝐞𝐧 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐰𝐞𝐠𝐞𝐧𝐬 𝐞𝐫𝐧𝐬𝐭𝐢𝐠 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐭𝐨𝐨𝐫𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐫𝐞𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞𝐬. 𝐃𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐢𝐠𝐞𝐫𝐭 𝐭𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐜𝐡𝐢𝐣𝐧𝐞𝐧, 𝐦𝐞𝐥𝐝𝐭 𝐳𝐢𝐜𝐡…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
19 juni 2025

Re-integratiekosten en hoe het UWV kan bijspringen

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEAls werkgever weet je: het re-integratietraject van een zieke werknemer kost geld. Denk bijvoorbeeld aan de arbodienst, de arbeidsdeskundige, het…