Skip to main content

Stel: je huurt een schoonmaakbedrijf in en de schoonmaker raakt tijdens de werkzaamheden gewond. Geldt dan dezelfde aansprakelijkheidsnorm als wanneer de schoonmaker bij jou in dienst zou zijn?

12 maart 2024

Als een werknemer een arbeidsongeval krijgt, dan ben je als werkgever op grond van de wet meestal aansprakelijk voor de schade tenzij je kan aantonen dat je aan jouw zorgvuldigheidsverplichtingen hebt voldaan (7:658 BW). Je staat dan als werkgever dus in feite 1-0 achter. 🤕

Op grond van datzelfde wetsartikel geldt deze strenge norm ook voor personen die “vergelijkbaar zijn aan de werknemer”. Maar hoe zit dat dan met die schoonmaker die niet bij jou in dienst is?

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde recent dat zo’n schoonmaker onder deze strenge norm valt, omdat het bedrijf waar hij schoonmaakte invloed had op zijn veiligheid. Bijzonder in deze situatie was dat de schoonmaker de DGA van het schoonmaakbedrijf is die af en toe meehelpt met schoonmaken. Maar dat maakt volgens het Gerechtshof niets uit. Ook de DGA kan een beroep doen op deze strenge zorgplicht van het bedrijf waar hij schoonmaakte.

Kan je dit voorkomen? Niet helemaal, want het is belangrijk dat je je zorgplicht op orde hebt. Wat kan je wel doen? Bedrijven onderling kunnen wel afspreken wie deze schade draagt, denk bijvoorbeeld aan een vrijwaring in de schoonmaakcontracten. De keuze is reuze, zo lang je het maar aan de voorkant regelt 😎

Uitspraak: https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:GHARL:2023:6290

Gepubliceerd op LinkedIn, 12 maart 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtVera Voogt-Prijn
26 juli 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEStel, je hebt spijt van een mondelinge toezegging aan je werknemer voor de verlenging van zijn/haar arbeidsovereenkomst. Kun je dan…
AlgemeenArbeidsrechtRogier KingmaZiekte en verzuim
25 juli 2024

Geen recht op vakantiedagen tijdens derde ziektejaar

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHet is vakantieperiode, daarom het lijkt ons goed om onderstaande uitspraak van Rechtbank Gelderland kort in het (vakantie)zonnetje te zetten.…