Skip to main content

Stel de overheid niet te vroeg in gebreke

27 mei 2020

Ondernemingen, organisaties en particulieren kunnen bij de overheid (bestuursorganen) een verzoek indienen om een beslissing te nemen. Bijvoorbeeld: een verzoek aan de gemeente om een vergunning toe te kennen. De overheid moet dan tijdig een beslissing nemen. Dit gebeurt helaas niet altijd. Is de overheid hiermee te laat, dan kan de aanvrager aanspraak maken op een dwangsom. Hiervoor geldt dat eerst een ingebrekestelling moet worden gezonden. Is deze ingebrekestelling ingediend, dan heeft de overheid nog twee weken om een beslissing te nemen. Daarna moet een dwangsom worden toegekend. Let op, deze ingebrekestelling moet op het juiste moment worden ingediend. Onlangs oordeelde de rechtbank Den Haag dat geen aanspraak op een dwangsom kan worden gemaakt als de ingebrekestelling te vroeg is ingediend (ECLI:NL:RBDHA:2020:4445). Wanneer moet de ingebrekestelling worden gezonden?

De beslistermijn is vaak geregeld in een wettelijke voorschrift (waarop de aanvraag betrekking heeft). Is dit niet het geval, dan moet de overheid binnen een redelijke termijn een beslissing hebben genomen. Het uitgangspunt is dat deze redelijke termijn na acht weken (na de aanvraag) is verstreken. Als het niet mogelijk is om binnen deze acht weken een beslissing te nemen, dan mag de overheid deze termijn verdagen met een andere redelijke termijn. Om aanspraak te kunnen maken op een dwangsom, moet na deze (wettelijke of redelijke) termijn de ingebrekestelling worden gezonden. Indien de ingebrekestelling toch binnen deze termijn wordt ingediend, dan geldt de ingebrekestelling als ‘prematuur’ en wordt deze buiten beschouwing gelaten. Een dwangsom wordt dan niet toegekend. Wees dus niet te vroeg met het zenden van een ingebrekestelling.

Gepubliceerd op LinkedIn, 27 mei 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha Kranenburg
11 juli 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Ontslag om bedrijfseconomische redenen en herplaatsingsplicht

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐉𝐞 𝐛𝐢𝐞𝐝𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐨𝐧𝐛𝐞𝐩𝐚𝐚𝐥𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝 𝐚𝐚𝐧. 𝐀𝐜𝐡𝐭 𝐦𝐚𝐚𝐧𝐝𝐞𝐧 𝐥𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐰𝐢𝐥 𝐣𝐞 𝐫𝐞𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐬𝐞𝐫𝐞𝐧. 𝐃𝐞 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥𝐭. 𝐔𝐖𝐕-𝐯𝐞𝐫𝐠𝐮𝐧𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐠𝐞𝐫𝐞𝐠𝐞𝐥𝐝, 𝐨𝐧𝐭𝐬𝐥𝐚𝐠𝐛𝐫𝐢𝐞𝐟…
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
9 juli 2025

Law Talk 121 : Vergeet de post niet tijdens de vakantie!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe zomerperiode is voor veel organisaties een moment van rust. Maar ook tijdens de vakantie draaien juridische termijnen en verplichtingen…