Skip to main content

Stel de overheid niet te vroeg in gebreke

27 mei 2020

Ondernemingen, organisaties en particulieren kunnen bij de overheid (bestuursorganen) een verzoek indienen om een beslissing te nemen. Bijvoorbeeld: een verzoek aan de gemeente om een vergunning toe te kennen. De overheid moet dan tijdig een beslissing nemen. Dit gebeurt helaas niet altijd. Is de overheid hiermee te laat, dan kan de aanvrager aanspraak maken op een dwangsom. Hiervoor geldt dat eerst een ingebrekestelling moet worden gezonden. Is deze ingebrekestelling ingediend, dan heeft de overheid nog twee weken om een beslissing te nemen. Daarna moet een dwangsom worden toegekend. Let op, deze ingebrekestelling moet op het juiste moment worden ingediend. Onlangs oordeelde de rechtbank Den Haag dat geen aanspraak op een dwangsom kan worden gemaakt als de ingebrekestelling te vroeg is ingediend (ECLI:NL:RBDHA:2020:4445). Wanneer moet de ingebrekestelling worden gezonden?

De beslistermijn is vaak geregeld in een wettelijke voorschrift (waarop de aanvraag betrekking heeft). Is dit niet het geval, dan moet de overheid binnen een redelijke termijn een beslissing hebben genomen. Het uitgangspunt is dat deze redelijke termijn na acht weken (na de aanvraag) is verstreken. Als het niet mogelijk is om binnen deze acht weken een beslissing te nemen, dan mag de overheid deze termijn verdagen met een andere redelijke termijn. Om aanspraak te kunnen maken op een dwangsom, moet na deze (wettelijke of redelijke) termijn de ingebrekestelling worden gezonden. Indien de ingebrekestelling toch binnen deze termijn wordt ingediend, dan geldt de ingebrekestelling als ‘prematuur’ en wordt deze buiten beschouwing gelaten. Een dwangsom wordt dan niet toegekend. Wees dus niet te vroeg met het zenden van een ingebrekestelling.

Gepubliceerd op LinkedIn, 27 mei 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

LUSTRUM – WVO EVENT 10 oktober 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEVanwege de vele aanmeldingen, komen nieuwe aanmeldingen op dit moment op een wachtlijst.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
4 oktober 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐈𝐧 𝐣𝐨𝐮𝐰 𝐛𝐞𝐝𝐫𝐢𝐣𝐟 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐞𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐚𝐚𝐧𝐭𝐚𝐥 𝐦𝐞𝐝𝐞𝐰𝐞𝐫𝐤𝐞𝐫𝐬 𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐞𝐞𝐥 𝐨𝐯𝐞𝐫. 𝐓𝐞𝐥𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐨𝐯𝐞𝐫𝐰𝐞𝐫𝐤 𝐦𝐞𝐞 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐛𝐞𝐫𝐞𝐤𝐞𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐯𝐚𝐤𝐚𝐧𝐭𝐢𝐞𝐥𝐨𝐨𝐧? Jazeker,…
AlgemeenArbeidsrechtRogier Kingma
3 oktober 2024

De klachtplicht in beginsel ook van toepassing op arbeidsrechtelijke loonvorderingen

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEOp 20 september 2024 oordeelde de Hoge Raad dat de klachtplicht ex artikel 6:89 BW in beginsel ook van toepassing…