Skip to main content

Snuffelen leidt (niet altijd) tot een arbeidsovereenkomst

12 november 2020

Het komt regelmatig voor dat, voordat een sollicitant een arbeidsovereenkomst wordt aangeboden, deze een korte periode komt snuffelen op de werkvloer. De vraag is of in dat geval al een arbeidsovereenkomst tot stand komt waardoor de echte arbeidsovereenkomst als tweede contract in de keten moet worden gezien.

Het Gerechtshof Den haag heeft in een uitspraak van 14 januari 2020 bepaald dat “snuffelen” aan een nieuwe baan niet meteen betekent dat er een arbeidsovereenkomst is ontstaan.

Wat speelde er?

Een sollicitant had gesolliciteerd naar de functie van Floormanager. Zowel werkgever als sollicitant waren enthousiast en spraken af dat de sollicitant 3 dagen zou meedraaien. Op de laatste dag krijgt de sollicitant te horen dat zijn leidinggevende van mening is dat er geen “match” is omdat hij “onvoldoende hand-on” is. De sollicitant vordert vervolgens bij de kantonrechter een billijke vergoeding en een gefixeerde schadevergoeding. Daarbij beroept de sollicitant zich op het standpunt dat hij gedurende 3 dagen heeft gewerkt onder leiding en toezicht van de werkgever en dat hij een vergoeding heeft ontvangen. De kantonrechter heeft de vordering afgewezen waarop de sollicitant in hoger beroep gaat.

Hoe oordeelt het Gerechtshof?

Het Gerechtshof stelt dat de sollicitant er niet op had mogen vertrouwen dat er een arbeidsovereenkomst tot stand gekomen is. Er was immers gesproken over het meedraaien waarbij de werknemer had aangegeven dat hij er voor open stond dat hij een “onkostenvergoeding” of “vrijwilligersvergoeding” zou krijgen in plaats van het “juridisch loon”. Om die reden mocht de sollicitant er niet op vertrouwen dat hij een arbeidsovereenkomst met de werkgever zou aangaan voor de meedraai dagen. De werknemer had kunnen begrijpen dat een eventuele arbeidsovereenkomst pas de daaropvolgende maand zou ingaan indien de snuffelperiode van beide kanten als succesvol werd gezien. De vordering van de werknemer werd dan ook in hoger beroep opnieuw afgewezen.

Voorzichtig met snuffelen

In deze zaak was het duidelijk dat partijen geen arbeidsovereenkomst overeen gekomen waren voor de “snuffelperiode”. Hoewel het Gerechtshof dat niet letterlijk zegt, ontbrak het element “loon” omdat er alleen een onkostenvergoeding werd betaald. Dat partijen niet de bedoeling hebben gehad een arbeidsovereenkomst te sluiten is op grond van het recente arrest van de Hoge Raad van 7 november 2020 niet van belang bij de bepaling of de wijze van samenwerking voldoet aan de wettelijke criteria voor het aannemen van een arbeidsovereenkomst. Indien voor snuffelwerkzaamheden wel een reëel loon wordt afgesproken bestaat nog zeker de mogelijkheid dat de snuffelwerkzaamheden als arbeidsovereenkomst moeten worden aangemerkt.

Snuffelen kan dus, maar stoot niet uw neus met de vergoeding die daarvoor wordt gegeven.

Gepubliceerd op LinkedIn: 12 november 2020

 

Nieuws & Kennis

Workshops en opleidingen
15 juni 2023

Inschrijving: WVO Event 5 oktober 2023

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWVO Event 2023: Actualiteiten arbeidsrecht, ziekte en verzuim & sociale zekerheid Net zoals de afgelopen jaren, organiseren wij ook dit…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
21 september 2023

Prinsjesdag 2023: de plannen voor de arbeidsmarkt

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEAfgelopen dinsdag was het zover, Prinsjesdag 2023. Met weer veel mooie hoedjes en prinses Alexia die voor het eerst ook…
AlgemeenArbeidsrechtCaro Nagel
14 september 2023

Vertrouwen op onderbuikgevoel komt werkgever duur te staan

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVESinds 15 maart 2020 is de werkneemster in dienst bij werkgever, een onderneming die zich bezighoudt met het verkopen en…