Skip to main content

Slapende dienstverbanden voor 1 juli 2015

22 april 2020

Slapende dienstverbanden vóór 1 juli 2015

Op 1 juli 2015 is de transitievergoeding ingevoerd. Kort gezegd, moet een werkgever in bepaalde gevallen een vergoeding aan een ontslagen werknemer betalen.

Is een werknemer twee jaar ziek, dan kan de werkgever (met een ontslagvergunning van het UWV) tot ontslag overgaan. Ook in dat geval geldt de hoofdregel dat de werkgever een transitievergoeding aan deze werknemer moet betalen. Dit voelt voor werkgevers vaak ongerechtvaardigd. Immers, een werkgever is gedurende deze twee jaar verplicht om het loon door te betalen en re-integratieactiviteiten te ontplooien. Om die reden hebben veel werkgevers het dienstverband met de zieke werknemer slapend gehouden. Weliswaar werkt deze werknemer dan niet meer, maar er is nog wel een arbeidsovereenkomst. Er is dan geen transitievergoeding verschuldigd.

Inmiddels hebben veel langdurig zieke werknemers aan hun werkgevers verzocht om hun slapend dienstverband te laten eindigen en een transitievergoeding te voldoen. Is de werkgever hiertoe verplicht? De Hoge Raad heeft hierover inmiddels uitsluitsel gegeven (JAR 2019/312). Heel kort gezegd, is een werkgever verplicht om dit verzoek te honoreren, aangezien een dergelijke transitievergoeding via een compensatieregeling door de overheid uiteindelijk wordt vergoed. Maar hoe zit het met slapende dienstverbanden vóór 1 juli 2015? Destijds bestond de transitievergoeding immers niet en bedoelde compensatieregeling zou hierop geen betrekking hebben. De rechtbank Amsterdam (JAR 2020/74) en rechtbank Midden-Nederland (ECLI:NL:RBMNE:2020:563) oordeelden daarom dat deze dienstverbanden niet hoeven te worden beëindigd onder toekenning van een transitievergoeding. Helder toch? Niet helemaal, want de rechtbank Overijssel (ECLI:NL:RBOVE:2020:1282) denkt er toch wat anders over. De rechtbank Overijssel vindt (vooralsnog) dat als een dienstverband voor 1 juli 2015 slapend is geworden, er in beginsel ook recht op compensatie van de te betalen transitievergoeding kan bestaan. Wel oordeelde de rechtbank Overijssel dat de vraag of dit recht bestaat (uiteindelijk) door de bestuursrechter moet worden beantwoord. Wordt vervolgd.

Gepubliceerd op LinkedIn, 22 april 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

Event 8 mei 2025: 20-jarig jubileum WVO Advocaten!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze website s.v.p. in de gaten voor nadere informatie.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
17 januari 2025

𝐃𝐢𝐥𝐞𝐦𝐦𝐚 𝐕𝐫𝐢𝐣𝐝𝐚𝐠 😎 ⛱️ ☀️

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐁𝐞𝐧 𝐣𝐞 𝐚𝐥𝐬 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐠𝐞𝐯𝐞𝐫 𝐯𝐞𝐫𝐩𝐥𝐢𝐜𝐡𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐯𝐚𝐤𝐚𝐧𝐭𝐢𝐞𝐠𝐞𝐥𝐝 𝐣𝐚𝐚𝐫𝐥𝐢𝐣𝐤𝐬 𝐭𝐞 𝐛𝐞𝐭𝐚𝐥𝐞𝐧 𝐨𝐟 𝐦𝐚𝐠 𝐝𝐢𝐭 𝐨𝐨𝐤 𝐦𝐚𝐚𝐧𝐝𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤𝐬? Onlangs las ik een bericht…
AlgemeenArbeidsrechtMehtap Melo-KocyigitZiekte en verzuim
17 januari 2025

Te laat geklaagd, is recht verspeeld

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoe lang kan een werkneemster wachten voordat zij klaagt over te weinig loon? In een recente uitspraak van de rechtbank…