Skip to main content

Per 1 juli 2021: wijziging regels aanbod vaste arbeidsomvang oproepkrachten

28 juni 2021

Met de inwerkingtreding van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) per 1 januari 2020 zijn onder andere nieuwe regels in de wet opgenomen die oproepkrachten meer zekerheid moeten geven. Zo is nu bijvoorbeeld in artikel 7:628a lid 5 BW de verplichting voor de werkgever neergelegd om werknemers met een oproepcontract in de zin van artikel 7:628a lid 9 BW na 12 maanden een aanbod te doen voor een vast aantal uren. De aangeboden arbeidsduur moet zijn gebaseerd op de gemiddelde arbeidsomvang in de voorafgaande twaalf maanden. Dit wordt ook wel het ‘aanbod vaste arbeidsomvang’ genoemd.

Omdat er toch nog vragen waren rond deze verplichting, heeft de wetgever in de Verzamelwet Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) 2021 de regels rond het aanvaarden van het aanbod vaste arbeidsomvang en de ingangsdatum van de vaste arbeidsduur aangescherpt en verduidelijkt. Deze nieuwe regels gaan per 1 juli 2021 in en komen op het volgende neer:

– Een werknemer heeft niet langer ten minste een maand bedenktijd om het aanbod te accepteren, maar moet binnen een maand laten weten of het aanbod wordt aanvaard.

– Heeft de werknemer het aanbod geaccepteerd, dan moet deze nieuwe arbeidsomvang uiterlijk op de eerste dag van de vijftiende maand na de start van de oproepwerkzaamheden ingaan oftewel op de eerste dag nadat twee maanden zijn verstreken steeds nadat de arbeidsovereenkomst 12 maanden heeft geduurd. Een eerdere ingangsdatum mag natuurlijk ook worden afgesproken.

Let op: voldoet u als werkgever niet aan deze verplichting door geen of een te laag aanbod te doen? Dan kan dit sinds de invoering van de WAB een kostbare fout zijn. De werknemer heeft dan namelijk op grond van de wet recht op het loon, vanaf de datum waarop u als werkgever het (correcte) aanbod had moeten doen. Ook moet een werkgever zich ervan bewust zijn dat een dergelijke claim nog tot vijf jaar nadat het aanbod had moeten worden gedaan, kan worden ingediend door de werknemer. Het is dus belangrijk dat u als werkgever de termijn voor het doen van een aanbod goed in de gaten houdt en het aanbod vervolgens ook volgens de wettelijke spelregels aanbiedt.

Gepubliceerd op LinkedIn 28 juni 2021.

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha Kranenburg
4 juli 2025

Dilemma Vrijdag 😎 Chronische ziektes en proeftijdontslag

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe neemt een werknemer aan in een drukke baan. Je bent ervan op de hoogte dat de werknemer dat de…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…