Skip to main content

Overgang van onderneming naar verschillende werkgevers mogelijk?

13 juli 2020

Het Europese Hof van Justitie heeft zich voor het eerst gebogen over de vraag of ook sprake kan zijn van een overgang van onderneming als er sprake is van een overgang naar verschillende verkrijgers. In de Belgische kwestie die voorlag ging het om een werkneemster die als projectmanager werkzaam was voor een schoonmaakorganisatie. Zij had in die functie 3 objecten onder zich. Op enig moment verloor de werkgever deze 3 objecten doordat deze zijn gegund aan een andere partij. Complicerende factor was dat de 3 objecten aan 2 verschillende partijen zijn gegund. De vraag was welke consequenties dit had voor de werkneemster. Bleef zij in dienst bij haar oude werkgever of was toch sprake van een overgang van onderneming? De wetgeving rondom overgang van onderneming is gebaseerd op een Europese Richtlijn (2001/23/EG), maar in deze richtlijn staat niets over de mogelijkheid van een overgang van onderneming naar meerdere verkrijgers. Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat een overgang van onderneming naar meerdere verkrijgers mogelijk is en dat de uit de arbeidsovereenkomst voortvloeiende rechten en plichten dan overgaan op ieder van de verkrijgers naar verhouding van de door de werknemer verrichte werkzaamheden. Het is aan de nationale rechters om daar verder invulling aan te geven. Daarbij zou bijvoorbeeld gekeken kunnen worden naar de tijd die de werknemer besteedt per object of naar de economische waarde van de objecten. De splitsing moet wel mogelijk zijn, mag geen verslechtering van de arbeidsvoorwaarden met zich brengen voor de werknemer of afbreuk doen aan de rechten van de werknemer. Als het zo is dat de splitsing toch afbreuk doet aan de rechten van de werknemer, dan wordt de arbeidsovereenkomst geacht te zijn verbroken door toedoen van de verkrijgers, zelfs als het initiatief van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst bij de werknemer ligt. Wij zijn benieuwd naar toekomstige Nederlandse jurisprudentie over dit onderwerp.

Gepubliceerd op LinkedIn, 13 juli 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtVera Voogt-Prijn
19 april 2024

Dilemma vrijdag : Het doen van grensoverschrijdende en racistische uitlatingen door de werknemer tijdens het geven van een cursus, wel of geen ontslag op staande voet?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVENee, geen ontslag op staande voet in deze specifieke zaak volgens de kantonrechter. De werknemer in kwestie heeft in meerdere…
AlgemeenArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheid
16 april 2024

Law Talk 95: Special met Natascha Schenk: over jobcarving en de verplichting om een passende functie te creëren

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk gaan mr. Pascal Willems en "special guest" mr. Natascha Schenk in op de vraag…