Skip to main content

Overgang van onderneming naar verschillende werkgevers mogelijk?

13 juli 2020

Het Europese Hof van Justitie heeft zich voor het eerst gebogen over de vraag of ook sprake kan zijn van een overgang van onderneming als er sprake is van een overgang naar verschillende verkrijgers. In de Belgische kwestie die voorlag ging het om een werkneemster die als projectmanager werkzaam was voor een schoonmaakorganisatie. Zij had in die functie 3 objecten onder zich. Op enig moment verloor de werkgever deze 3 objecten doordat deze zijn gegund aan een andere partij. Complicerende factor was dat de 3 objecten aan 2 verschillende partijen zijn gegund. De vraag was welke consequenties dit had voor de werkneemster. Bleef zij in dienst bij haar oude werkgever of was toch sprake van een overgang van onderneming? De wetgeving rondom overgang van onderneming is gebaseerd op een Europese Richtlijn (2001/23/EG), maar in deze richtlijn staat niets over de mogelijkheid van een overgang van onderneming naar meerdere verkrijgers. Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat een overgang van onderneming naar meerdere verkrijgers mogelijk is en dat de uit de arbeidsovereenkomst voortvloeiende rechten en plichten dan overgaan op ieder van de verkrijgers naar verhouding van de door de werknemer verrichte werkzaamheden. Het is aan de nationale rechters om daar verder invulling aan te geven. Daarbij zou bijvoorbeeld gekeken kunnen worden naar de tijd die de werknemer besteedt per object of naar de economische waarde van de objecten. De splitsing moet wel mogelijk zijn, mag geen verslechtering van de arbeidsvoorwaarden met zich brengen voor de werknemer of afbreuk doen aan de rechten van de werknemer. Als het zo is dat de splitsing toch afbreuk doet aan de rechten van de werknemer, dan wordt de arbeidsovereenkomst geacht te zijn verbroken door toedoen van de verkrijgers, zelfs als het initiatief van de beƫindiging van de arbeidsovereenkomst bij de werknemer ligt. Wij zijn benieuwd naar toekomstige Nederlandse jurisprudentie over dit onderwerp.

Gepubliceerd op LinkedIn, 13 juli 2020

Nieuws & Kennis

Workshops en opleidingen
15 juni 2023

Inschrijving: WVO Event 5 oktober 2023

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWVO Event 2023: Actualiteiten arbeidsrecht, ziekte en verzuim & sociale zekerheid Net zoals de afgelopen jaren, organiseren wij ook dit…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
21 september 2023

Prinsjesdag 2023: de plannen voor de arbeidsmarkt

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEAfgelopen dinsdag was het zover, Prinsjesdag 2023. Met weer veel mooie hoedjes en prinses Alexia die voor het eerst ook…
AlgemeenArbeidsrechtCaro Nagel
14 september 2023

Vertrouwen op onderbuikgevoel komt werkgever duur te staan

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVESinds 15 maart 2020 is de werkneemster in dienst bij werkgever, een onderneming die zich bezighoudt met het verkopen en…