Skip to main content

Ontslag wegens weigeren vaccinatie?

6 augustus 2021

Ontslagen worden omdat een werknemer weigert zich te laten vaccineren tegen het COVID-19? Dat klinkt onwaarschijnlijk, maar toch gebeurde het een werkneemster op Curaçao. De betreffende werkneemster was werkzaam als administratief medewerkster in het World Trade Center op Curaçao, in een binnenruimte van slechts 25 vierkante meter zonder raam, of mogelijkheid tot ventilatie. Zij werkte daar met drie oudere collega’s van 69, 67 en 64 jaar. Werkgever vroeg werkneemster zich te laten vaccineren, om de overige werknemers te beschermen tegen besmetting met het COVID-19 virus. Daarbij gaf werkgever al aan dat als werkneemster dit zou weigeren, de werkgever de arbeidsovereenkomst zou beëindigen. Werkneemster, zelf 25 jaar oud, weigert zich echter te laten vaccineren en wordt op staande voet ontslagen. Het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao maakt (terecht) korte metten met dit ontslag op staande voet. Er geldt geen algemene vaccinatieplicht en een dergelijke verplichting past ook niet binnen een arbeidsverhouding. Vaccineren raakt immers het grondrecht van burgers op onaantastbaarheid van het menselijk lichaam en het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Daar staat tegenover dat de werkgever wettelijk verplicht is om zijn werknemers te beschermen tegen het risico op een COVID-19 besmetting. De rechter meende dat er in deze specifieke situatie geen legitiem doel aanwezig was om de inbreuk op de grondrechten van de werkneemster te rechtvaardigen. Het blootstellingsrisico vond de rechter in deze situatie te beperkt en werkgever heeft ook niet met werkneemster gesproken over alternatieve oplossingen. De rechter voegt hier nog aan toe dat het ontslag op staande voet een laatste redmiddel is die niet is bedoeld voor vaccinatieweigeraars. Hoewel het ontslag op staande voet geen stand hield, was de arbeidsverhouding tussen partijen door het ontslag op staande voet wel dusdanig verstoord geraakt dat de arbeidsovereenkomst werd ontbonden onder toekenning van een vergoeding aan de werkneemster van (in totaal) NAf 10.500 bruto (zo’n € 5.000,-). Uiteindelijk heeft de weigering om zich te laten vaccineren de werkneemster toch haar baan gekost.

Gepubliceerd op LinkedIn, 6 augustus 2021.

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
27 juni 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…