Skip to main content

Ontslag op staande voet voor nevenwerk tijdens ziekte?

2 juli 2021

Normaal gesproken zouden wij dat niet direct adviseren, ontslag op staande voet bij nevenwerk tijdens ziekte. Kort gezegd wordt in de rechtspraak veelal geoordeeld dat de werkgever (eerst) minder vergaande sancties moet toepassen, zoals bijvoorbeeld het stopzetten van het loon. En zou aan de bedrijfsarts moeten worden gevraagd of de werknemer de re-integratie hierdoor belemmerd.

Vorige week werd echter een uitspraak gepubliceerd van de kantonrechter Rotterdam waarin werd geoordeeld dat de werkgever de werknemer wel degelijk op staande voet mocht ontslaan. Dat had te maken met enkele specifieke omstandigheden in de betreffende casus.

Wat was er aan de hand? Een werknemer was op 1 november 2017 bij Stichting Wooncompas in dienst getreden op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd als consulent wijken. Met ingang van 1 juni 2019 is hij een arbeidsovereenkomst aangegaan met Stichting Mooiland voor 32 uur per week in de functie van regiobeheerder. Op 4 oktober 2019 heeft de werknemer zich arbeidsongeschikt gemeld na een verkeersongeval. In de periode vanaf 14 april 2020 tot 1 juni 2020 heeft hij als zelfstandige gewerkt voor de Stichting Wooninvest, waar hij vanaf 1 juni 2020 op grond van een arbeidsovereenkomst voor 36 uur per week in dienst is getreden. Toen Wooncompas hiervan op de hoogte raakte heeft zij hem per brief van 20 juli 2020 op staande voet ontslagen.

Deze werknemer had dus, terwijl hij ziek was, naast zijn dienstverband met Wooncompas nog met twee andere werkgevers een arbeidsovereenkomst gesloten. Op basis waarvan hij voor 68 uur per week (!) in vergelijkbare functies werkte. Deze dienstverbanden had hij dus, terwijl hij wegens arbeidsongeschiktheid niet werkte voor Wooncompas. Zonder dat hij daarvoor toestemming had, wat overigens voor zichzelf spreekt, want geen werkgever zou hiervoor toestemming geven. De kantonrechter oordeelt dat de werknemer zowel feitelijk als rekenkundig deze dienstverbanden niet naast elkaar kon werken. Hierdoor heeft hij door opzet c.q. schuld een dringende reden voor ontslag op staande voet gegeven.

Gepubliceerd op LinkedIn 2 juli 2021.

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha Kranenburg
4 juli 2025

Dilemma Vrijdag 😎 Chronische ziektes en proeftijdontslag

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe neemt een werknemer aan in een drukke baan. Je bent ervan op de hoogte dat de werknemer dat de…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…