Skip to main content

Ontslag op staande voet voor nevenwerk tijdens ziekte?

2 juli 2021

Normaal gesproken zouden wij dat niet direct adviseren, ontslag op staande voet bij nevenwerk tijdens ziekte. Kort gezegd wordt in de rechtspraak veelal geoordeeld dat de werkgever (eerst) minder vergaande sancties moet toepassen, zoals bijvoorbeeld het stopzetten van het loon. En zou aan de bedrijfsarts moeten worden gevraagd of de werknemer de re-integratie hierdoor belemmerd.

Vorige week werd echter een uitspraak gepubliceerd van de kantonrechter Rotterdam waarin werd geoordeeld dat de werkgever de werknemer wel degelijk op staande voet mocht ontslaan. Dat had te maken met enkele specifieke omstandigheden in de betreffende casus.

Wat was er aan de hand? Een werknemer was op 1 november 2017 bij Stichting Wooncompas in dienst getreden op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd als consulent wijken. Met ingang van 1 juni 2019 is hij een arbeidsovereenkomst aangegaan met Stichting Mooiland voor 32 uur per week in de functie van regiobeheerder. Op 4 oktober 2019 heeft de werknemer zich arbeidsongeschikt gemeld na een verkeersongeval. In de periode vanaf 14 april 2020 tot 1 juni 2020 heeft hij als zelfstandige gewerkt voor de Stichting Wooninvest, waar hij vanaf 1 juni 2020 op grond van een arbeidsovereenkomst voor 36 uur per week in dienst is getreden. Toen Wooncompas hiervan op de hoogte raakte heeft zij hem per brief van 20 juli 2020 op staande voet ontslagen.

Deze werknemer had dus, terwijl hij ziek was, naast zijn dienstverband met Wooncompas nog met twee andere werkgevers een arbeidsovereenkomst gesloten. Op basis waarvan hij voor 68 uur per week (!) in vergelijkbare functies werkte. Deze dienstverbanden had hij dus, terwijl hij wegens arbeidsongeschiktheid niet werkte voor Wooncompas. Zonder dat hij daarvoor toestemming had, wat overigens voor zichzelf spreekt, want geen werkgever zou hiervoor toestemming geven. De kantonrechter oordeelt dat de werknemer zowel feitelijk als rekenkundig deze dienstverbanden niet naast elkaar kon werken. Hierdoor heeft hij door opzet c.q. schuld een dringende reden voor ontslag op staande voet gegeven.

Gepubliceerd op LinkedIn 2 juli 2021.

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheid
16 april 2024

Law Talk 95: Special met Natascha Schenk: over jobcarving en de verplichting om een passende functie te creΓ«ren

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk gaan mr. Pascal Willems en "special guest" mr. Natascha Schenk in op de vraag…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
12 april 2024

Dilemma vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEW𝐞𝐫𝐀𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐫𝐀𝐭 𝐨𝐩 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐜𝐑𝐨𝐨π₯ 𝐦𝐞𝐭 𝐣𝐨𝐧𝐠𝐞 𝐀𝐒𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧. π„πžπ§ 𝐀𝐒𝐧𝐝 𝐬𝐭𝐞𝐩𝐭 𝐭𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐑𝐚𝐚𝐫 𝐚𝐚𝐧 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐀𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 π₯𝐞𝐭𝐬𝐞π₯ 𝐑𝐞𝐞𝐟𝐭. π‡πšπ…