Ontslag op staande voet voor nevenwerk tijdens ziekte?

Normaal gesproken zouden wij dat niet direct adviseren, ontslag op staande voet bij nevenwerk tijdens ziekte. Kort gezegd wordt in de rechtspraak veelal geoordeeld dat de werkgever (eerst) minder vergaande sancties moet toepassen, zoals bijvoorbeeld het stopzetten van het loon. En zou aan de bedrijfsarts moeten worden gevraagd of de werknemer de re-integratie hierdoor belemmerd.

Vorige week werd echter een uitspraak gepubliceerd van de kantonrechter Rotterdam waarin werd geoordeeld dat de werkgever de werknemer wel degelijk op staande voet mocht ontslaan. Dat had te maken met enkele specifieke omstandigheden in de betreffende casus.

Wat was er aan de hand? Een werknemer was op 1 november 2017 bij Stichting Wooncompas in dienst getreden op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd als consulent wijken. Met ingang van 1 juni 2019 is hij een arbeidsovereenkomst aangegaan met Stichting Mooiland voor 32 uur per week in de functie van regiobeheerder. Op 4 oktober 2019 heeft de werknemer zich arbeidsongeschikt gemeld na een verkeersongeval. In de periode vanaf 14 april 2020 tot 1 juni 2020 heeft hij als zelfstandige gewerkt voor de Stichting Wooninvest, waar hij vanaf 1 juni 2020 op grond van een arbeidsovereenkomst voor 36 uur per week in dienst is getreden. Toen Wooncompas hiervan op de hoogte raakte heeft zij hem per brief van 20 juli 2020 op staande voet ontslagen.

Deze werknemer had dus, terwijl hij ziek was, naast zijn dienstverband met Wooncompas nog met twee andere werkgevers een arbeidsovereenkomst gesloten. Op basis waarvan hij voor 68 uur per week (!) in vergelijkbare functies werkte. Deze dienstverbanden had hij dus, terwijl hij wegens arbeidsongeschiktheid niet werkte voor Wooncompas. Zonder dat hij daarvoor toestemming had, wat overigens voor zichzelf spreekt, want geen werkgever zou hiervoor toestemming geven. De kantonrechter oordeelt dat de werknemer zowel feitelijk als rekenkundig deze dienstverbanden niet naast elkaar kon werken. Hierdoor heeft hij door opzet c.q. schuld een dringende reden voor ontslag op staande voet gegeven.

Gepubliceerd op LinkedIn 2 juli 2021.

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
29 november 2022

Disfunctioneren; erkennen of ontkennen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDisfunctioneren kan grofweg verdeeld worden in twee categorie├źn; i) niet geschikt zijn voor de uitoefening van de werkzaamheden/taken, en/of ii)…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
24 november 2022

Bedenk goed wat je met je tankpas doet!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWij zien het vaak de laatste tijd, werknemers die op oneigenlijke wijze gebruik maken van de tankpas voor hun leaseauto.…