Skip to main content

Ontslag op staande voet voor nevenwerk tijdens ziekte?

2 juli 2021

Normaal gesproken zouden wij dat niet direct adviseren, ontslag op staande voet bij nevenwerk tijdens ziekte. Kort gezegd wordt in de rechtspraak veelal geoordeeld dat de werkgever (eerst) minder vergaande sancties moet toepassen, zoals bijvoorbeeld het stopzetten van het loon. En zou aan de bedrijfsarts moeten worden gevraagd of de werknemer de re-integratie hierdoor belemmerd.

Vorige week werd echter een uitspraak gepubliceerd van de kantonrechter Rotterdam waarin werd geoordeeld dat de werkgever de werknemer wel degelijk op staande voet mocht ontslaan. Dat had te maken met enkele specifieke omstandigheden in de betreffende casus.

Wat was er aan de hand? Een werknemer was op 1 november 2017 bij Stichting Wooncompas in dienst getreden op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd als consulent wijken. Met ingang van 1 juni 2019 is hij een arbeidsovereenkomst aangegaan met Stichting Mooiland voor 32 uur per week in de functie van regiobeheerder. Op 4 oktober 2019 heeft de werknemer zich arbeidsongeschikt gemeld na een verkeersongeval. In de periode vanaf 14 april 2020 tot 1 juni 2020 heeft hij als zelfstandige gewerkt voor de Stichting Wooninvest, waar hij vanaf 1 juni 2020 op grond van een arbeidsovereenkomst voor 36 uur per week in dienst is getreden. Toen Wooncompas hiervan op de hoogte raakte heeft zij hem per brief van 20 juli 2020 op staande voet ontslagen.

Deze werknemer had dus, terwijl hij ziek was, naast zijn dienstverband met Wooncompas nog met twee andere werkgevers een arbeidsovereenkomst gesloten. Op basis waarvan hij voor 68 uur per week (!) in vergelijkbare functies werkte. Deze dienstverbanden had hij dus, terwijl hij wegens arbeidsongeschiktheid niet werkte voor Wooncompas. Zonder dat hij daarvoor toestemming had, wat overigens voor zichzelf spreekt, want geen werkgever zou hiervoor toestemming geven. De kantonrechter oordeelt dat de werknemer zowel feitelijk als rekenkundig deze dienstverbanden niet naast elkaar kon werken. Hierdoor heeft hij door opzet c.q. schuld een dringende reden voor ontslag op staande voet gegeven.

Gepubliceerd op LinkedIn 2 juli 2021.

Nieuws & Kennis

Workshops en opleidingen
15 juni 2023

Inschrijving: WVO Event 5 oktober 2023

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWVO Event 2023: Actualiteiten arbeidsrecht, ziekte en verzuim & sociale zekerheid Net zoals de afgelopen jaren, organiseren wij ook dit…
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
28 september 2023

Geen wettelijk recht op thuiswerken, moeten we nu massaal naar kantoor?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe Eerste Kamer heeft dinsdag 26 september jl. het initiatiefwetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’ verworpen. Als het wetsvoorstel was…
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtPatricia WeijmansSociale zekerheid
26 september 2023

Law Talk 84: Gebeurt er nog iets in Den Haag?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Patricia Weijmans en mr. Annemarie Busse twee verschillende onderwerpen. Als eerste komt…