Skip to main content

Niet op tijd klagen; word je dan overgeslagen?

28 maart 2024

In het Nederlandse recht kennen we de klachtplicht. Artikel 6:89 BW bepaalt dat een schuldeiser geen beroep meer kan doen op een gebrek in de prestatie, als hij niet binnen bekwame tijd heeft geprotesteerd nadat hij het gebrek heeft ontdekt of redelijkerwijze had moeten ontdekken.

De Hoge Raad heeft eerder al beslist dat de klachtplicht van toepassing is op alle verbintenissen. Een arbeidsovereenkomst is ook een verbintenis. Als een werknemer na twee jaar een loonvordering instelt terwijl hij al die tijd al wist (of had kunnen weten) dat hij te weinig loon kreeg, kan hij dan nog een loonvordering instellen of heeft hij niet voldaan aan de klachtplicht? Werknemer had immers eerder kunnen klagen.

De rechtspraak is de laatste jaren enigszins verdeeld geweest over deze vraag. Zo oordeelde het gerechtshof Amsterdam eerder dat de klachtplicht wel van toepassing is op een loonvordering. Ons kantoor heeft daarna een werknemer bijgestaan in wiens zaak is geoordeeld dat de klachtplicht niet van toepassing is op een loonvordering. We schreven hier eerder al over in deze blog.

Die lijn lijkt nu gevolgd te worden in verdere rechtspraak. Zo oordeelde de rechtbank Rotterdam recent dat de klachtplicht niet van toepassing is op een loonvordering. De klachtplicht ziet namelijk op gevallen van een ondeugdelijke nakoming en niet ook op gevallen waarin in het geheel geen prestatie is verricht. De gedachte achter de klachtplicht is dat de schuldeiser met bekwame spoed moet onderzoeken of de prestatie aan de verbintenis voldoet. Zo niet, dan moet dat met spoed medegedeeld worden. Het geheel of gedeeltelijk niet betalen van loon, is geen gebrek in de prestatie. Het geheel of gedeeltelijk niet betalen van loon wordt aangemerkt als het geheel of gedeeltelijk uitblijven van een prestatie. Dit is iets anders. Op overtreding van een concurrentiebeding is de klachtplicht ook niet van toepassing omdat ook daar geen sprake is van een ondeugdelijke prestatie maar van niet-presteren.

Kortom, klaagt een werknemer pas na geruime tijd dat het loon niet volledig is voldaan, dan kan geen beroep worden gedaan op schending van de klachtplicht. Neemt niet weg dat we uiteraard graag met u meedenken hoe we de loonvordering wΓ©l kunnen weerleggen.

Gepubliceerd op LinkedIn, 28 maart 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheid
16 april 2024

Law Talk 95: Special met Natascha Schenk: over jobcarving en de verplichting om een passende functie te creΓ«ren

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk gaan mr. Pascal Willems en "special guest" mr. Natascha Schenk in op de vraag…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
12 april 2024

Dilemma vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEW𝐞𝐫𝐀𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐫𝐀𝐭 𝐨𝐩 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐜𝐑𝐨𝐨π₯ 𝐦𝐞𝐭 𝐣𝐨𝐧𝐠𝐞 𝐀𝐒𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧. π„πžπ§ 𝐀𝐒𝐧𝐝 𝐬𝐭𝐞𝐩𝐭 𝐭𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐑𝐚𝐚𝐫 𝐚𝐚𝐧 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐀𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 π₯𝐞𝐭𝐬𝐞π₯ 𝐑𝐞𝐞𝐟𝐭. π‡πšπ…