Skip to main content

Niet op tijd klagen; word je dan overgeslagen?

28 maart 2024

In het Nederlandse recht kennen we de klachtplicht. Artikel 6:89 BW bepaalt dat een schuldeiser geen beroep meer kan doen op een gebrek in de prestatie, als hij niet binnen bekwame tijd heeft geprotesteerd nadat hij het gebrek heeft ontdekt of redelijkerwijze had moeten ontdekken.

De Hoge Raad heeft eerder al beslist dat de klachtplicht van toepassing is op alle verbintenissen. Een arbeidsovereenkomst is ook een verbintenis. Als een werknemer na twee jaar een loonvordering instelt terwijl hij al die tijd al wist (of had kunnen weten) dat hij te weinig loon kreeg, kan hij dan nog een loonvordering instellen of heeft hij niet voldaan aan de klachtplicht? Werknemer had immers eerder kunnen klagen.

De rechtspraak is de laatste jaren enigszins verdeeld geweest over deze vraag. Zo oordeelde het gerechtshof Amsterdam eerder dat de klachtplicht wel van toepassing is op een loonvordering. Ons kantoor heeft daarna een werknemer bijgestaan in wiens zaak is geoordeeld dat de klachtplicht niet van toepassing is op een loonvordering. We schreven hier eerder al over in deze blog.

Die lijn lijkt nu gevolgd te worden in verdere rechtspraak. Zo oordeelde de rechtbank Rotterdam recent dat de klachtplicht niet van toepassing is op een loonvordering. De klachtplicht ziet namelijk op gevallen van een ondeugdelijke nakoming en niet ook op gevallen waarin in het geheel geen prestatie is verricht. De gedachte achter de klachtplicht is dat de schuldeiser met bekwame spoed moet onderzoeken of de prestatie aan de verbintenis voldoet. Zo niet, dan moet dat met spoed medegedeeld worden. Het geheel of gedeeltelijk niet betalen van loon, is geen gebrek in de prestatie. Het geheel of gedeeltelijk niet betalen van loon wordt aangemerkt als het geheel of gedeeltelijk uitblijven van een prestatie. Dit is iets anders. Op overtreding van een concurrentiebeding is de klachtplicht ook niet van toepassing omdat ook daar geen sprake is van een ondeugdelijke prestatie maar van niet-presteren.

Kortom, klaagt een werknemer pas na geruime tijd dat het loon niet volledig is voldaan, dan kan geen beroep worden gedaan op schending van de klachtplicht. Neemt niet weg dat we uiteraard graag met u meedenken hoe we de loonvordering wél kunnen weerleggen.

Gepubliceerd op LinkedIn, 28 maart 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

LUSTRUM – WVO EVENT 10 oktober 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEVanwege de vele aanmeldingen, komen nieuwe aanmeldingen op dit moment op een wachtlijst.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
18 oktober 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐭𝐞𝐥 𝐣𝐞 𝐠𝐞𝐞𝐟𝐭 𝐚𝐚𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐨𝐧 𝐀 𝐝𝐞 𝐤𝐞𝐮𝐳𝐞: 𝐢𝐧 𝐝𝐢𝐞𝐧𝐬𝐭 𝐚𝐥𝐬 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐨𝐟 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐳𝐚𝐚𝐦𝐡𝐞𝐝𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐫𝐢𝐜𝐡𝐭𝐞𝐧 𝐚𝐥𝐬 𝐳𝐞𝐥𝐟𝐬𝐭𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞. 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐨𝐧 𝐀 𝐛𝐞𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐠𝐭…
AlgemeenArbeidsrechtLeon ToonenZiekte en verzuim
17 oktober 2024

Verrekenen van loon zieke werknemer wegens verrichten van (neven)werkzaamheden elders?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWe zien met enige regelmaat voorbij komen dat een werknemer ziek is, maar dan toch ergens anders werkzaamheden verricht. Dat…